Pokiaľ chcete urobiť niečo pre svoje zdravie, pripravte si túto chuťovku, ktorá zaberie len zlomok vášho času, ale prinesie veľa pozitív. Ostatne neváhajte si prezrieť aj recepty na jarné šaláty , ktoré rozhodne stoja za pozornosť.
Ingrediencie:
- 1 kg mrkvy
- 250 g fazuľových strukov
- 7 strúčikov cesnaku
- 300 g karfiolu
- 1 lyžička mletého čierneho korenia (môže byť aj červené korenie)
- 1 1/2 – 2 lyžice morskej soli
- 1 liter vody
Postup:
- Zeleninu očistíme a nakrájame podľa vlastného uváženia.
- Soľ rozmiešame vo vode a olúpaný cesnak dáme na dno pripravenej čistej fľaše.
- Na cesnak nasypeme mleté čierne korenie a začneme vrstviť jednotlivé druhy zeleniny na striedačku.
- Keď je pohár plný, zalejeme ním vodou so soľou až k hrdlu.
- Pomocou plastovej špachtle či špajle pôjdeme po vnútornom obvode pohára, čím uvoľníme vzduchové bubliny.
- Pohár uzavrieme ideálne vekom s pružinou, aby bola zelenina naozaj ponorená, prípadne použijeme vodeodolné závažie a klasické viečko, pokiaľ nemáme to s pružinou.
- Necháme kvasiť pri izbovej teplote cca 19 – 21 stupňov počas 5 dní.
- Potom ochutnáme, či nám chuť a štruktúra vyhovuje.
- Keď je to podľa našich predstáv, presunieme pohár/nádobu do chladničky a naďalej už skladujeme v chlade.
- Chuť sa bude každým dňom vyvíjať a meniť.