Jednoduchá náplň z maku

Jednoduchá náplň z maku

Toto je klasická a veľmi jednoduchá maková náplň, ktorá sa bežne používa v stredoeurópskej kuchyni. Používa sa do koláčov, koláčikov, ale aj do kysnutých pochúťok, ako sú napríklad plnené sladké rožky.

Ingrediencie:

  • 340 g maku
  • 1 hrnček mlieka
  • 1/4 hrnčeka margarínu
  • 3/4 šálky cukru kryštál
  • Štipka soli (môže byť aj morská)
  • 2 vajcia

Postup:

  • Začnite tým, že mak pomelie na mlynčeku na mak. Pokiaľ nemáte, poslúži pokojne mlynček na kávu.
  • Do hrnca dajte mlieko, margarín a cukor. Priveďte pomaly do varu a nechajte na miernom ohni variť, kým sa cukor úplne nerozpustí. Nezabudnite častejšie zamiešať.
  • Do misky dajte vajcia, rozšľahajte a pomaly do nich za stáleho šľahania prilejte zhruba polovicu horúceho mlieka s cukrom a margarínom.
  • Potom vráťte hrniec na platňu a prilejte vaječnú zmes. Nechajte opäť pomaly variť a miešajte tak dlho, kým nezačne zmes hustnúť.
  • Správne husté to bude, až zmes pokryje zadnú časť kovovej polievkovej lyžice a po prejdení prstom sa vytvorí dobre viditeľná čiara.
  • Akonáhle je zmes hustá, pridajte mletý mak a dôkladne premiešajte.
  • Nakoniec odstavte a nechajte vychladnúť.
  • Náplň, ktorú nespotrebujete, môžete uložiť do chladničky, kde vám vydrží až 5 dní.
Maďarská plnka do koláčov a koláčikov.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.