Toto je klasická a veľmi jednoduchá maková náplň, ktorá sa bežne používa v stredoeurópskej kuchyni. Používa sa do koláčov, koláčikov, ale aj do kysnutých pochúťok, ako sú napríklad plnené sladké rožky.
Ingrediencie:
- 340 g maku
- 1 hrnček mlieka
- 1/4 hrnčeka margarínu
- 3/4 šálky cukru kryštál
- Štipka soli (môže byť aj morská)
- 2 vajcia
Postup:
- Začnite tým, že mak pomelie na mlynčeku na mak. Pokiaľ nemáte, poslúži pokojne mlynček na kávu.
- Do hrnca dajte mlieko, margarín a cukor. Priveďte pomaly do varu a nechajte na miernom ohni variť, kým sa cukor úplne nerozpustí. Nezabudnite častejšie zamiešať.
- Do misky dajte vajcia, rozšľahajte a pomaly do nich za stáleho šľahania prilejte zhruba polovicu horúceho mlieka s cukrom a margarínom.
- Potom vráťte hrniec na platňu a prilejte vaječnú zmes. Nechajte opäť pomaly variť a miešajte tak dlho, kým nezačne zmes hustnúť.
- Správne husté to bude, až zmes pokryje zadnú časť kovovej polievkovej lyžice a po prejdení prstom sa vytvorí dobre viditeľná čiara.
- Akonáhle je zmes hustá, pridajte mletý mak a dôkladne premiešajte.
- Nakoniec odstavte a nechajte vychladnúť.
- Náplň, ktorú nespotrebujete, môžete uložiť do chladničky, kde vám vydrží až 5 dní.