Táto korenená, sladko-slaná nátierka z červenej šošovky s javorovým sirupom, čerstvými bylinkami, sušenými paradajkami a miso pastou je úplne delikátna záležitosť, ktorá sa hodí nielen na rannú toast.
Ingrediencie
- 1 šálka červené šošovky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 šálky zeleninového vývaru alebo vody
- 1 polievková lyžica jablčného octu
- 2 lyžice paradajkového pyré
- 3 sušené paradajky
- 1–2 lyžice výživných kvasníc
- 2 lyžice javorového sirupu a ďalšie na podávanie
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1/2 lyžičky kajenského korenia
- 1/2 lyžičky rasce
- 1/2 lyžičky vločiek červeného chilli
- 1 lyžička mletého koriandra
- 1 lyžička kurkumy
- šťava z 1/2 citróna
- 1 polievková lyžica biele miso pasty (voliteľne)
- 1 polievková lyžica čerstvého nasekaného ligurčeka (voliteľne)
- 1 polievková lyžica čerstvého nasekaného kôpru (voliteľne)
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Rozdrvte cesnak a pokrájajte cibuľu.
- Pridajte do veľkého hrnca a za častého miešania restujte na strednom plameni asi 5 minút, alebo kým cibuľa nezhnedne.
- Počas restovania pridajte 1-2 lyžice vody, aby ste zabránili pripáleniu.
- Pridajte šošovku a zeleninový vývar a varte ďalších 10-15 minút, pokiaľ nie je šošovka mäkká a tekutina sa nevstrebe.
- Preložte varenú šošovku do kuchynského robota so zvyškom ingrediencií a spracujte do hladka a dobre premiešajte.
- V prípade potreby dolaďte korenie.
- Podávajte teplé alebo studené s ďalším javorovým sirupom a nasekaným kôprom.
- Užite si to!