Okrem iného sú orechy bohaté na antioxidanty a sú skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín. Prečo ich teda nezakomponovať do výbornej sladučkej torty?
Ingrediencie
Cesto:
- 2 šálky vlašských orechov (rozpolených)
- 6 vajec (v izbovej teplote)
- 1 šálka kryštálového cukru
- 1 šálka múky
- ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
Maslový krém na tortu:
- ¾ šálky sladeného kondenzovaného mlieka
- 2 žĺtky
- 1 polievková lyžica vody
- ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 1,5 nesoleného masla (v izbovej teplote)
Sirup (všetky ingrediencie zmiešajte dohromady):
- ¼ šálky kryštálového cukru
- 1 šálka teplej vody
- 3 polievkové lyžice rumu (napr. zlatý rum Bacardi)
Čokoládová poleva:
- ⅔ šálky čokolády (nasekané na drobné kúsky)
- ½ šálky plnotučnej smotany na šľahanie
Postup
Cesto:
- Osmažte na panvici vlašské orechy tak, aby sa rozvoňali a zozlatli – potrvá to približne 5 minút. Často miešajte, alebo ich prehadzujte, aby sa nepripaľovali.
- Ochlaďte orechy na izbovú teplotu a potom ich jemne nakrájajte nadrobno, alebo ich rozdrvte pomocou kuchynského robota.
- Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si tortovú formu, vyloženú papierom na pečenie.
- V miske rozšľahajte vajcia do peny a pridajte šálku cukru. Šľahajte, pri vysokej rýchlosti, 8 minút. Mali by ste získať nadýchané cesto.
- Zmiešajte dohromady 1 šálku múky a ½ lyžičky prášku do pečiva. Následne pridajte do vaječnej zmesi.
- Primiešajte orechy a pripravené cesto vlejte do formy. Pečte cca 25 minút.
- Akonáhle je cesto upečené, nechajte ho 5 minút odpočívať vo forme a potom vyklopte na chladiaci rošt. Nechajte úplne vychladnúť.
Krém:
- V panvici zmiešajte 2 žĺtky, ¾ šálky kondenzovaného mlieka a 1 lyžicu vody s polovicou lyžičky vanilky. Všetko vymiešajte dohladka.
- Panvicu umiestnite na mierne teplo a, za častého miešania, zahrievajte, aby zmes začala hustnúť (5–7 minút). Nevarte! Mali by ste získať konzistenciu kondenzovaného mlieka.
- Panvicu odstráňte z tepla a nechajte ju úplne vychladnúť. Pri ochladzovaní bude zmes ešte viac hustnúť.
- Pomocou mixéra vyšľahajte maslo (5 minút) pri vysokej rýchlosti, kým nezískate bielu a našuchorenú penu.
- Penu postupne pridávajte do vychladenej zmesi a šľahajte. Akonáhle bude celá pena v zmesi, šľahajte ešte 2 minúty pri vysokej rýchlosti.
Zostavenie orechovej torty:
- Do misy na torty umiestnite papier na pečenie, aby sa torta k mise nelepila.
- Dovnútra vložte prvú vrstvu koláča a rovnomerne na ňu rozotrite polovicu sirupu. Namažte tiež časťou orechového krému a rozotrite.
- Pridajte ďalšiu vrstvu koláča a vrch prelejte zvyšným sirupom.
- Boky a hornú časť torty natrite zvyšným maslovým krémom.
- Jemne nasekané orechy pripevnite na boky torty. Teraz tortu polejte čokoládovou polevou tak, aby stekala aj po bokoch torty.
- Nechajte odpočívať, kým poleva nestuhne. Ak by ste potrebovali proces urýchliť, vložte tortu do chladničky.
Máte radi sušienky, ale chcete jesť zdravo? Potom si pripravte recept na zdravé sušienky z vločiek .