Vyskúšajte tento jednoduchý recept, kde sa naučíte aj výborný domáci cesnakový chlieb.
Ingrediencie
- 1 téglik bieleho jogurtu
- 1 lyžica mletého zázvoru + 1 lyžica mletého cesnaku
- 1 lyžica garam masala
- 1/2 čajovej lyžičky mletého korenia
- 1 čajová lyžička soli (podľa chuti)
- 500g nakrájaných kuracích pŕs
Ingrediencie na omáčku
- 2 lyžice masla
- 2 čajové lyžičky olivového oleja
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica mletého zázvoru
- 1 hrnček nakrájaných paradajok
- 2 lyžice paradajkovej pasty
- 1 lyžica garam masala
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- 1 čajová lyžička soli
- 1 hrnček vody
- 150ml smotany
- Mletý čerstvý koriander
Ingrediencie na cesnakové placky
- 1/4 hrnčeka teplej vody
- 2 čajové lyžičky kryštálového cukru
- 1,5 čajovej lyžičky sušeného droždia alebo čerstvé
- 3/4 hrnčeka teplého mlieka
- 3/4 hrnčeka gréckeho jogurtu alebo obyčajného bieleho jogurtu
- 1/4 hrnčeka rastlinného oleja plus 2 polievkové lyžice navyše na varenie
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 hrnčeky hladkej múky a navyše na poprášenie
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička soli
Ingrediencie na potieranie placiek
- 3 lyžice rozpusteného masla
- 2 strúčiky cesnaku
- Čerstvý nasekaný koriander alebo petržlenová vňať
Postup
- Najprv si pripravte cesto na chlieb tak, že zmiešate vodu, cukor a droždie. Nechajte vzísť kvások. Pridajte mlieko, jogurt, olej, mletý cesnak, prášok do pečiva a soľ.
- Rukami cesto zapracujte, potom hneťte na pomúčenom doske cesto do hladka, asi 3-5 minút.
- Misu zľahka namažte olejom, vložte do nej cesto a prikryte utierkou alebo fóliou. Nechajte odpočívať asi hodinu, kým nenakysne na dvojnásobnú veľkosť.
- Medzitým si namarinujte kura tak, že zmiešate jogurt, zázvor, cesnak, garam masala, korenie a soľ. Do korenenej zmesi ďalej pridajte kuracie kúsky a premiešajte. Nechajte zakryté marinovať v chladničke po dobu 30 minút.
- Potom kuracie kúsky navliekajte na špízy/špajľu a dajte piecť do rúry na 180 ° C po dobu 15-20 minút.
- Zatiaľ čo sa pečie mäso, pripravte si omáčku. Zahrejte olej vo veľkej panvici, pridajte maslo a cibuľu. Restujte do zlatista.
- Ďalej pridajte cesnak, zázvor a restujte ďalšie 2 minúty. Pridajte paradajky, paradajkový pretlak a korenie. Varte 5 minút a potom prilejte 1 hrnček vody.
- Nechajte omáčku 15 minút variť na miernom ohni. Nakoniec prilejte smotanu a ešte chvíľku povarte.
- Do hotovej omáčky vmiešajte upečené mäso.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na 10 rovnakých kusov az tých utvorte guličky. Valčekom každú guľu rozvaľkajte do oválov.
- Každý ovál potrite z oboch strán pripraveným bylinkovo-cesnakovým maslom.
- Na panvici zahrejte naozaj trošičku oleja a pomaly restujte každý ovál cesta zvlášť asi 2 minúty, pokiaľ sa nevytvoria bubliny. Počas vyprážania potrite hornú časť trochou bylinkovo-cesnakovým maslom.
- Potom obráťte a smažte ďalšie 2 minúty z druhej strany, kým sa na chlebe nevytvoria veľké zlatisté škvrny.
- Vyberte z panvice, utrite kuchynskými utierkami prebytočný olej a môžete podávať.