Užite si tento autentický jednoduchý recept na tortu Tres Leches, ktorého ľahká piškóta je pokrytá chutnou šľahačkou. Fantastický mexický dezert, ktorý sa u vás stane hitom!
Ingrediencie
Na cesto:
- 3 šálky hladkej múky
- 1 polievková lyžica prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky soli
- ½ hrnčeka zmäknutého masla
- ½ šálky rastlinného oleja
- 1 šálka bieleho cukru
- 4 veľké vajcia, izbové teploty
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 a ¼ šálky plnotučného mlieka
Na mliečnu zmes:
- 340 g plechovka nesladeného kondenzovaného mlieka
- 400 g plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
- 1 a ½ šálky smotany na šľahanie
Na domácu šľahačku:
- 1 a ½ šálky smotany na šľahanie
- ¼ šálky kryštálového cukru
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- plátky jahôd alebo škorice na ozdobenie
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Vymažte pekáč o veľkosti 23 x 33 cm maslom a dajte bokom.
- V stredne veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Vo veľkej mise zmiešajte maslo, olej a cukor, kým sa dobre nespoja, asi 3 – 4 minúty.
- Pridajte vajcia, jedno po druhom, šľahajte po každom pridaní, aby sa každé vajce vmiešalo do cesta.
- Potom vmiešajte vanilkový extrakt.
- Polovicu múčnej zmesi jemne vmiešajte do vlhkých prísad, potom pridajte mlieko a potom pridajte zvyšnú zmes múky.
- Nalejte cesto do pripraveného pekáča.
- Pečte 35 – 40 minút, kým špajle vložená do cesta nevyjde čistá.
- Akonáhle je torta vychladnutá, pomocou špajle prepichajte otvory v celej torte.
- V malej miske zmiešajte nesladené kondenzované mlieko, sladené kondenzované mlieko a smotanu na šľahanie, kým sa úplne nespoja.
- Nalejte mliečnu zmes na tortu a potom dajte do chladničky, kým úplne nevychladne. (Najlepšie je cez noc.)
- Do veľkej vychladenej misy pridajte smotanu na šľahanie.
- Šľahajte na nízke otáčky, potom zvyšujte na strednú rýchlosť asi 2 minúty, v smotane sa vytvoria mäkké špičky.
- Pridajte cukor a vanilkový extrakt a šľahajte ďalšie 1 – 2, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
- Vyberte šľahačku na tortu.
- Najlepšia je torta s plátkami jahôd alebo so škoricou.
- Dajte do chladničky, kým nebudete pripravení servírovať.