Tento čínsky recept na restovanú ryžu patrí medzi tie najobľúbenejšie. Jedlo je rýchle, ľahké na prípravu a ľahko ho prispôsobíte vašim chutiam a obľúbeným kombináciám. Preto je tak neodolateľne chutné.
Čo budeme potrebovať
- 3 lyžice masla (rozdelené)
- 2 vajcia (rozšľahané)
- 2 stredné mrkvy (ošúpané a nakrájané na kocky)
- Malá cibuľa (nakrájaná na kocky)
- 100 g mrazeného hrášku
- 3 strúčiky cesnaku (prelisované)
- Soľ
- Čierne korenie
- 450 g uvarenej ryže (najlepšie krátkozrnná biela ryža)
- 3 jarné cibuľky (nakrájané na tenké plátky)
- 3–4 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžičky ustricovej omáčky (alebo rybie omáčky)
- ½ lyžičky sezamového oleja
Postup
- Vo veľkej panvici si zohrejeme na stredne vysokú teplotu ½ lyžice masla, kým sa nerozpustí
- Pridáme rozšľahané vajcia a za občasného miešania varíme, kým sa nerozmiešajú
- Vajcia vyberieme von a prenesieme ich na samostatný tanier
- Do panvice pridáme ďalšiu polievkovú lyžicu masla a zahrievame, kým sa nerozpustí
- Pridáme mrkvu, cibuľu, hrášok a cesnak a dochutíme výdatnou štipkou soli a korenia
- Vyprážame asi 5 minút, kým cibuľa a mrkva nezmäknú
- Teplotu zvýšime na vysokú, pridáme zvyšné maslo a miešam, kým sa nerozpustí
- Okamžite pridáme uvarenú ryžu, zelenú cibuľku, sójovú omáčku a ustricovú omáčku a miešame, kým sa všetko nespojí
- Pokračujeme v restovaní ďalšie 3 minúty, aby sa ryža opekala, a občas premiešame
- Ryžu nechávame medzi miešaním chvíľu odležať, aby sa mohla naspodku opiecť a chrumkať
- Potom pridáme vajcia a miešame, aby sa ingrediencie spojili
- Odstránime z platne a vmiešame sezamový olej
- Ochutnáme av prípade potreby dochutíme extra sójovou omáčkou
- Ihneď podávame