Tieto šťavnaté kotlety s medom sú pripravené rýchlosťou blesku a chutia úplne dokonale. Uvidíte, že sa po nich budete olizovať ešte o týždeň. Nie sú pritom vôbec náročné.
Ingrediencie:
- 4 bravčové kotlety bez kosti
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušeného cesnakového prášku
- 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica neslaného čerstvého masla
- 8 strúčikov cesnaku
- 1/4 hrnčeka medu
- 1/4 hrnčeka kuracieho vývaru alebo vody
- 2 lyžice ryžového vínneho octu
Postup:
- Rozpálime platňu na stredne vysokú teplotu a pripravíme si panvicu.
- Do nej nalejeme olivový olej a nahrejeme.
- Medzitým kotlety osolíme, okoreníme a zasypeme cesnakovým práškom.
- Akonáhle je olej horúci, vložíme do panvice kotlety a zo všetkých strán osmažíme dozlatista po dobu cca 4 až 5 minút z každej strany.
- Bočné úzke strany osmažíme tak, že ich podržíme pomocou kuchynských klieští, kým sa neosmaží.
- Keď sú kotlety dôkladne osmažené, vyberieme ich z panvice a odložíme na tanier pod alobal.
- Znížime trochu teplotu a rozpustíme v panvici maslo.
- Vareškou jemne zoškrabneme prichytené kúsky z panvice a prihodíme olúpaný a na plátky nakrájané strúčiky cesnaku.
- Restujeme zhruba 30 – 45 sekúnd a hneď prilejeme med a kurací vývar (vodu) s octom.
- Trochu zvýšime teplotu a za stáleho miešania varíme asi 4 minúty, kým nezačne omáčka hustnúť.
- Vložíme späť bravčové kotlety a zhruba 2 minúty prehrievame s omáčkou, pričom pomocou lyžice každú kotletu prelievame omáčkou, aby sa chute prepojili.
- Vo chvíli, keď začnú byť okraje kotliet jemne hnedasté a budú vyzerať ako opečené, je hotovo.
- Servírujeme ozdobené petržlenovou vňaťou so zemiakovou kašou, zeleninovou oblohou, varenou ryžou, ale aj s cestovinami.
Tip: Ak vám chýba inšpirácia, vyskúšajte recepty na šalát coleslaw , ktorý je k týmto kotletám skvelou voľbou.