Jednoduché domáce praclíky so soľou

Jednoduché domáce praclíky so soľou

Ide o jeden z najjednoduchších spôsobov prípravy. Mäkké praclíkové cesto musí pred tvarovaním odpočívať iba 10 minút.

Čo budeme potrebovať

  • 360 ml vlažnej vody
  • 7 g instantného alebo aktívneho sušeného droždia
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžica masla (rozpusteného a mierne vychladnutého)
  • 470-500 g hladkej múky
  • hrubá morská soľ na posypanie

Kúpeľ z jedlej sódy

  • 120 g jedlej sódy
  • 2 200 ml vody

Postup

  • Do teplej vody rozšľaháme droždie. Nechajte 1 minútu oddýchnuť.
  • Všľahajte soľ, hnedý cukor a rozpustené maslo.
  • Pomaly pridajte múku. Miešajte, kým cesto nezhustne a neprestane lepiť. Do cesta pichnite prstom – ak sa vráti späť, je pripravené na miesenie.
  • Cesto vyklopte na pomúčenú pracovnú plochu. Cesto miesime 3 minúty a vytvarujeme guľu.
  • Ľahko prikryte utierkou a nechajte 10 minút odpočívať.
  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Dva plechy vyložte papierom na pečenie alebo silikónovou pečiacou podložkou.
  • Nakrájajte cesto na 40 g guličky.
  • Cesto rozvaľkajte, aby vznikol povraz.
  • Vytvorte z cesta kruh tak, že oba konce v hornej časti kruhu spojíte. Zatočte konce k sebe. Zakrútené konce dajte späť dole k sebe a zatlačte ich dole, aby ste vytvorili tvar praclíka. Ako na to sa dozviete vo videu pod receptom.
  • Vo veľkom hrnci priveďte do varu jedlú sódu a vodu.
  • Vhoďte 1–2 praclíky do vriacej vody na 20–30 sekúnd.
  • Každý praclík posypte hrubou morskou soľou. Opakujte so zvyšnými praclíkmi.
  • Nakoniec po kúpeli praclíky pečte 12–15 minút dozlatista.
  • Vyberte z rúry a podávajte teplé napríklad so syrovou omáčkou.
  • Ak ich chcete znovu zahriať, vložte ich na niekoľko sekúnd do mikrovlnnej rúry alebo pečte pri teplote 180 °C po dobu 5 minút.
Zlatisté praclíky upečené v vrúte so soľou.
Zdroj: aberdeenskitchen.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.