Ide o jeden z najjednoduchších spôsobov prípravy. Mäkké praclíkové cesto musí pred tvarovaním odpočívať iba 10 minút.
Čo budeme potrebovať
- 360 ml vlažnej vody
- 7 g instantného alebo aktívneho sušeného droždia
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžica masla (rozpusteného a mierne vychladnutého)
- 470-500 g hladkej múky
- hrubá morská soľ na posypanie
Kúpeľ z jedlej sódy
- 120 g jedlej sódy
- 2 200 ml vody
Postup
- Do teplej vody rozšľaháme droždie. Nechajte 1 minútu oddýchnuť.
- Všľahajte soľ, hnedý cukor a rozpustené maslo.
- Pomaly pridajte múku. Miešajte, kým cesto nezhustne a neprestane lepiť. Do cesta pichnite prstom – ak sa vráti späť, je pripravené na miesenie.
- Cesto vyklopte na pomúčenú pracovnú plochu. Cesto miesime 3 minúty a vytvarujeme guľu.
- Ľahko prikryte utierkou a nechajte 10 minút odpočívať.
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Dva plechy vyložte papierom na pečenie alebo silikónovou pečiacou podložkou.
- Nakrájajte cesto na 40 g guličky.
- Cesto rozvaľkajte, aby vznikol povraz.
- Vytvorte z cesta kruh tak, že oba konce v hornej časti kruhu spojíte. Zatočte konce k sebe. Zakrútené konce dajte späť dole k sebe a zatlačte ich dole, aby ste vytvorili tvar praclíka. Ako na to sa dozviete vo videu pod receptom.
- Vo veľkom hrnci priveďte do varu jedlú sódu a vodu.
- Vhoďte 1–2 praclíky do vriacej vody na 20–30 sekúnd.
- Každý praclík posypte hrubou morskou soľou. Opakujte so zvyšnými praclíkmi.
- Nakoniec po kúpeli praclíky pečte 12–15 minút dozlatista.
- Vyberte z rúry a podávajte teplé napríklad so syrovou omáčkou.
- Ak ich chcete znovu zahriať, vložte ich na niekoľko sekúnd do mikrovlnnej rúry alebo pečte pri teplote 180 °C po dobu 5 minút.