Tieto rýchle a jednoduché rybie fašírky sú skvelým predjedlom, ale aj hlavným chodom. Servírujte ich napríklad s obľúbeným šalátom a stravníci budú nadšení!
Ingrediencie
Tekutina na pošírovanie:
- 2 šálky nesladeného mandľového mlieka
- 1 bobkový list
- 1/4 klinku citróna
- štipka morskej soli a korenia
Na rybie fašírky:
- 800 g surových filiet z tresky
- 1 vajce, ľahko rozšľahané
- 2 jarné cibuľky, jemne nakrájané
- 1 stopkový zeler, nakrájaný nadrobno
- 2 lyžičky sušeného cesnaku
- 3 lyžice majonézy z olivového oleja
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 1 lyžička Tabasca alebo pálivé omáčky (voliteľne)
- 1 a 1/2 šálky drvených (pšeničných) krekrov
Postup
- Mandľové mlieko priveďte k miernemu varu.
- Potom pridajte bobkový list, citrón, morskú soľ a korenie.
- Pridajte filety z tresky a nechajte ich variť 10–12 minút, kým nebudú prepečené.
- Vyberte tresku pomocou dierovanej lyžice a pridajte ju do mixovacej nádoby, aby vychladla (aspoň) na izbovú teplotu.
- Pridajte zvyšné ingrediencie do misy okrem krekrov.
- Rybu nastrúhajte vidličkou a všetko dôkladne premiešajte.
- Pridajte rozdrvené krekry a miešajte, kým cesto nie je husté a nespojí sa.
- Pokiaľ je cesto príliš mokré, jednoducho pridávajte drvené krekry, kým nezhustne; prípadne, ak je príliš suché, pridajte ďalšiu kvapku majonézy alebo horčice.
- Z cesta rukami tvorte placky.
- Najlepšie výsledky dosiahnete, keď fašírky pred vyprážaním dáte na 15–20 minút do chladničky.
- Zahrejte nepriľnavú panvicu na strednom plameni.
- Akonáhle je rozpálená, pridajte olej a potom pridávajte 2 – 4 fašírky naraz (podľa toho, akú veľkú máte panvicu).
- Vymažte 2-3 minúty z každej strany, kým nezhnednú.
- Servírujte s obľúbeným šalátom.