Vďaka použitiu strojčeka na cesto veľmi jednoduché a rýchle vianočné pečivo, ktoré ale môžete k čaju či káve ponúknuť aj kedykoľvek inokedy počas roka.
Ingrediencie:
- 150 g masla
- 85 g cukru
- 150 g hladkej múky
- 65 g kukuričného škrobu
- 85 g maku
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 3 PL práškového cukru
- 50 g marmelády podľa vlastného výberu
Postup:
- Mak nameľte a dajte bokom.
- V mixéri vyšľahajte maslo a cukor do krémovej konzistencie.
- Pridajte vajcia a vanilkový extrakt, prešľahajte a zapracujte.
- Znížte rýchlosť mixéra a postupne pridávajte múku, kukuričný škrob a mak.
- Šľahajte, kým sa dobre nespoja.
- Predhrejte rúru na 160 °C a plechy na pečenie vyložte papierom na pečenie.
- Pomocou lisu na cesto vytvorte jednoliate tvary makového pečiva.
- Pečte, kým okraje nie sú svetlo zlatisto hnedé, približne 8-12 minút.
- Nechajte úplne vychladnúť.
- Stred sušienok naplňte džemom a potom poprášte práškovým cukrom.
Z maku ide vykúzliť aj mnoho ďalších makových múčnikov . Vyskúšajte bábovku, závin, buchty aj makovec!