Sladká bodka sa hodí pre každú príležitosť, či už je to po výdatnom obede, pri spoločenskom večierku alebo len pri sledovaní obľúbeného filmu/seriálu.
Ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 100 g cukru kryštál
- 1 kocka droždia
- 1 vajce
- Štipka soli
- 80 g rozpusteného masla
- 5 lyžíc mlieka
Postup:
- Múku dáme do misky, vytvoríme jamku a rozdrobíme do nej droždie. Pridáme štipku soli, cukor, 250 ml mlieka a pomocou vidličky jemne premiešame. Necháme vzísť kvások.
- Pridáme zvyšné suroviny a vypracujeme hladké cesto. Miesime tak dlho, kým sa neprestane lepiť na steny misy.
- Necháme kysnúť asi 40 – 60 minút a potom preložíme na dosku, kde len vyvaľkáme do obdĺžnika.
- Vykrájame z neho rovnako veľké trojuholníky, ktoré rozprestrieme na plech opatrený papierom na pečenie.
- Predhrejeme si rúru na 200 stupňov a vložíme rožky, ktoré pečieme cca 20 minút dozlatista.
- Ešte horúce rohlíčky potrieme mliekom (5 lyžíc) a necháme vychladnúť.