Malé pečivo je super jednohubka, ktorú si zamilujú deti aj dospeláci. Majú dokonale jemnú textúru av ústach sa doslova rozplývajú.
Je v nich len minimálne množstvo korenia, aby boli sušienky vhodné aj pre menšie deti. Omrknite tiež recepty na opité pečivo , ktoré si zamilujete.
Ingrediencie:
- 250 g samokypriacej múky
- 125 g studeného masla nakrájaného na 1 cm veľké kocky + kúsok masla na vymazanie plechu
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého zázvoru
- 125 g práškového cukru
- 1 rozšľahané vajcia
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a pripravíme si 2 veľké plechy na pečenie, ktoré vymažeme tenkou vrstvou masla.
- Do veľkej misy preosejeme samokypriacu múku a pridáme maslo nakrájané na kocky. Múku jemne trieme s maslom pomocou prstov, až sa utvorí hmota pripomínajúca posýpku.
- Pridáme práškový cukor, škoricu, zázvor a znova dôkladne spracovávame. Potom ešte prihodíme vajcia a vypracujeme hladké cesto. Pokiaľ by sa vám zdalo, že sa nechce cesto spojiť, pridajte pár kvapiek vody, ale naozaj len pár.
- Akonáhle sa všetky ingrediencie spoja a utvoria sa cesto, vytvarujte z neho guľu a položte na pomúčenú pracovnú plochu.
- Cesto tiež posypeme trochou múky a vyvaľkáme plát s hrúbkou cca 5 mm.
- Vykrajovače v tvare hviezd, ktoré môžu mať rôznu veľkosť, vykrajujeme jednotlivé sušienky a pokladáme na maslom vymastený plech, pričom medzi nimi necháme aspoň 2 cm medzeru.
- Zvyšné cesto po vykrajovaní znovu spracujeme do gule, dáme na pracovnú plochu a postupujeme ako predtým, kým všetko cesto nespotrebujeme.
- Sušienky vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 10 až 15 minút, kým nezískajú hviezdičky na povrchu svetlo zlatý nádych a ľahko tmavé okraje.
- Hotové vyberieme z rúry a necháme na kuchynskej mriežke vychladnúť.
- Konzumovať sa dajú ešte teplé. Po úplnom vychladnutí sa uloží do plechovky na sušienky, alebo do inej vzduchotesnej nádoby, kde vydrží asi týždeň, pokiaľ sa nezje hneď.