Urobiť chutné cesto na domáce vafle je možné aj bez lepku. S týmto receptom máte istotu, že budú krásne ľahké, na povrchu chrumkavé a vo vnútri nadýchané.
Ingrediencie:
- 1 a 1/2 hrnčeka ovsenej múky
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky morskej soli
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 3/4 hrnčeka mandľového mlieka
- 1/4 hrnčeka kokosového oleja
- 2 veľké vajcia
- 2 polievkové lyžice javorového sirupu
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Postup:
- V mise zmiešame ovsenú múku, kypriaci prášok do pečiva, soľ aj škoricu.
- Vezmeme inú misu a do tej dáme mandľové mlieko, rozohriaty kokosový olej, vajcia, javorový sirup, vanilkový extrakt a starostlivo našľaháme.
- Pokiaľ by kokosový olej stuhol, keď sa dostane k ostatným mokrým prísadám, zahrejeme všetko v mikrovlnnej rúre, aby sa znovu rozpustil.
- Mokrú zmes vlejeme do suchých ingrediencií a pomocou varešky, dôkladne premiešame.
- Hneď ako je cesto hotové, necháme ho 10 minút odpočívať, pretože ovsená múka potrebuje absorbovať vlhkosť.
- Zapneme vaflovač a necháme ho nahriať. Potom nastavíme teplotu na stredný stupeň.
- Znovu premiešame cesto lyžicou as jej pomocou nanesieme dostatok cesty na pokrytie stredného priestoru vaflovača.
- Zakryjeme veko a pečieme dozlatista, aby boli vafle chrumkavé.
- Na pracovnú plochu rozprestrieme alobal alebo papier na pečenie a naň skladáme vafle jednu vedľa druhej. Nikdy len nedávame na seba, inak stratí svoju chrumkavosť.
- Hotové vafle prelejeme rozohriatou Nutellou, javorovým sirupom alebo napríklad orechovým maslom či čokoládovou polevou. Skrátka čímkoľvek, čo nás napadne.
Tip: Perfektným ochucovadlom je Nutella, ktorú natrieme na celú plochu vafle. Skvelá je aj čokoládová poleva alebo obľúbená marmeláda.