Hovorí sa, že napríklad v USA to nie je veľmi bežné, že sa pripravuje práve tento druh mäsa, napriek tomu sa nájdu domácnosti, kde sa na jedálničku objavia.
U nás je to obľúbená pochúťka, ktorá sa dá urobiť na mnoho spôsobov. Táto receptúra je veľmi chutná a ľahko sa pripravuje. Ostatne vyskúšajte aj recepty na pečeného králika .
Ingrediencie:
- 1 králik vypitvaný s kožou (hmotnosť cca 1 500 – 1 600 g)
- 250 ml červeného vínneho octu
- 1 hrnček extra panenského olivového oleja
- 15 strúčikov cesnaku
- 2 lyžičky morskej soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 bobkový list
- 3 vetvičky rozmarínu
- Šťava z 2 chemicky neošetreného citróna
- 1/3 hrnčeka bieleho vína
- 2 hrnčeky vody
Postup:
- Králika naporciujeme a zatiaľ odložíme bokom. Strúčiky cesnaku olúpeme a nakrájame na plátky.
- Kúsky mäsa naukladáme do panvice a vlejeme ocot, aby bolo mäso ponorené do polovice. Pokiaľ nám 250 ml nestačí kvôli veľkosti panvici, pridáme, koľko potrebujeme.
- Mäso marinujeme 1 1/2 hodiny z jednej strany, potom ho otočíme a znova marinujeme druhú stranu po dobu 1 1/2 hodiny.
- Potom vyberieme králika z panvice a ocot vylejeme. Do panvice potom nalejeme olivový olej a zahrejeme.
- Akonáhle je olej zahriaty, vložíme králika a restujeme ho v panvici zo všetkých strán, kým nezíska zlatohnedý odtieň.
- Prihodíme plátky cesnaku a keď zozlatne až takmer zhnedne, zalejeme mäso bielym vínom.
- Osolíme, okoreníme, prihodíme rozmarín aj bobkový list a prelejeme vodou.
- Zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme zhruba 1 hodinu. Pred koncom varenia asi tak 10 minút prilejeme citrónovú šťavu a zľahka zahýbeme panvici, aby sa šťava dostala do celej panvice, ale nemiešame.
- Nakoniec vypneme sporák a zakrytú panvicu necháme ešte 15 minút na teplej platničke dôjsť.