Jednoduchý králik na cesnaku

Jednoduchý králik na cesnaku

Hovorí sa, že napríklad v USA to nie je veľmi bežné, že sa pripravuje práve tento druh mäsa, napriek tomu sa nájdu domácnosti, kde sa na jedálničku objavia.

U nás je to obľúbená pochúťka, ktorá sa dá urobiť na mnoho spôsobov. Táto receptúra je veľmi chutná a ľahko sa pripravuje. Ostatne vyskúšajte aj recepty na pečeného králika .

Ingrediencie:

  • 1 králik vypitvaný s kožou (hmotnosť cca 1 500 – 1 600 g)
  • 250 ml červeného vínneho octu
  • 1 hrnček extra panenského olivového oleja
  • 15 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžičky morskej soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 bobkový list
  • 3 vetvičky rozmarínu
  • Šťava z 2 chemicky neošetreného citróna
  • 1/3 hrnčeka bieleho vína
  • 2 hrnčeky vody

Postup:

  • Králika naporciujeme a zatiaľ odložíme bokom. Strúčiky cesnaku olúpeme a nakrájame na plátky.
  • Kúsky mäsa naukladáme do panvice a vlejeme ocot, aby bolo mäso ponorené do polovice. Pokiaľ nám 250 ml nestačí kvôli veľkosti panvici, pridáme, koľko potrebujeme.
  • Mäso marinujeme 1 1/2 hodiny z jednej strany, potom ho otočíme a znova marinujeme druhú stranu po dobu 1 1/2 hodiny.
  • Potom vyberieme králika z panvice a ocot vylejeme. Do panvice potom nalejeme olivový olej a zahrejeme.
  • Akonáhle je olej zahriaty, vložíme králika a restujeme ho v panvici zo všetkých strán, kým nezíska zlatohnedý odtieň.
  • Prihodíme plátky cesnaku a keď zozlatne až takmer zhnedne, zalejeme mäso bielym vínom.
  • Osolíme, okoreníme, prihodíme rozmarín aj bobkový list a prelejeme vodou.
  • Zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme zhruba 1 hodinu. Pred koncom varenia asi tak 10 minút prilejeme citrónovú šťavu a zľahka zahýbeme panvici, aby sa šťava dostala do celej panvice, ale nemiešame.
  • Nakoniec vypneme sporák a zakrytú panvicu necháme ešte 15 minút na teplej platničke dôjsť.
Luxusný králik na víne s cesnakovou omáčkou.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.