Jednoduchý makovec

Jednoduchý makovec

Rýchla a jednoduchá príprava nejakého múčnika je ideálna, keď ho chystáme na poslednú chvíľu. Príprava nie je nijako zložitá a výsledok vynikajúci. Ostatne mak je super do mnohých múčnikov. Prejdite si napríklad recepty na makové náplne .

Ingrediencie:

  • 110 g modrého maku
  • 225 ml plnotučného mlieka
  • 225 g zmäknutého nesoleného čerstvého masla
  • 225 g práškového cukru
  • 3 veľké vajcia
  • 225 g hladkej múky
  • 1 a 1/4 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva

Postup:

  • Mak vsypeme do panvice a zalejeme mliekom. Privedieme do varu a akonáhle sa mlieko varí, vypneme sporák a panvicu necháme 25 minút na platni.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a pripravíme si formu, ktorú vymažeme maslom a vysypeme múkou.
  • Do misy dáme maslo s cukrom a našľaháme do peny. Pridáme po jednom vaječné žĺtky a vždy dôkladne zamiešame.
  • Z bielkov si ušľaháme tuhý sneh, ktorý zatiaľ odložíme nabok.
  • K maslu a žĺtkom prisypeme múku s kypriacim práškom do pečiva a premiešame.
  • Prihodíme mlieko s makom, premiešame a nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.
  • Hotové cesto nalejeme do formy, urovnáme povrch a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme zhruba 1 hodinu, pričom špajdľou skúsime, či je cesto v strede formy dobre prepečené.
  • Pokiaľ bude povrch buchty veľmi rýchlo hnednúť, prikryjeme ho kúskom alobalu.
  • Vyberieme z rúry a necháme 15 minút odpočinúť, až potom vyklopíme na kuchynskú mriežku.
  • Krájame až vtedy, keď je makovec úplne vychladnutý.
Rýchly recept na klasický makovec.
Zdroj: https://www.petaleith.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.