Rýchla a jednoduchá príprava nejakého múčnika je ideálna, keď ho chystáme na poslednú chvíľu. Príprava nie je nijako zložitá a výsledok vynikajúci. Ostatne mak je super do mnohých múčnikov. Prejdite si napríklad recepty na makové náplne .
Ingrediencie:
- 110 g modrého maku
- 225 ml plnotučného mlieka
- 225 g zmäknutého nesoleného čerstvého masla
- 225 g práškového cukru
- 3 veľké vajcia
- 225 g hladkej múky
- 1 a 1/4 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
Postup:
- Mak vsypeme do panvice a zalejeme mliekom. Privedieme do varu a akonáhle sa mlieko varí, vypneme sporák a panvicu necháme 25 minút na platni.
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a pripravíme si formu, ktorú vymažeme maslom a vysypeme múkou.
- Do misy dáme maslo s cukrom a našľaháme do peny. Pridáme po jednom vaječné žĺtky a vždy dôkladne zamiešame.
- Z bielkov si ušľaháme tuhý sneh, ktorý zatiaľ odložíme nabok.
- K maslu a žĺtkom prisypeme múku s kypriacim práškom do pečiva a premiešame.
- Prihodíme mlieko s makom, premiešame a nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.
- Hotové cesto nalejeme do formy, urovnáme povrch a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme zhruba 1 hodinu, pričom špajdľou skúsime, či je cesto v strede formy dobre prepečené.
- Pokiaľ bude povrch buchty veľmi rýchlo hnednúť, prikryjeme ho kúskom alobalu.
- Vyberieme z rúry a necháme 15 minút odpočinúť, až potom vyklopíme na kuchynskú mriežku.
- Krájame až vtedy, keď je makovec úplne vychladnutý.