Príprava tohto pokrmu nie je nič zložité, ale s výsledkom budete maximálne spokojní. Ide o jednoduché jedlo, ktoré vám vykúzli úsmev na perách a oliznete všetkých desať.
Ostatne zo zemiakov sa dá vykúzliť množstvo skvelých jedál, skúste napríklad recepty na lokše .
Ingrediencie:
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja (môže byť aj slnečnicový)
- 1 veľká cibuľa (žltá alebo červená)
- 1 stredne veľká mrkva
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica mletej sladkej papriky
- 1/2 lyžičky údené papriky
- 1 lyžica paradajkového pyré
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 2 bobkové listy
- 700 g zemiakov
- Soľ podľa chuti
- Petržlen na ozdobu
Postup:
- Do hrnca dáme nahriať olivový olej, pridáme olúpanú a na kocky nakrájanú cibuľu aj mrkvu. Varíme zhruba 5 minút, kým nie je oboje mäkké. Nezabúdame občas premiešať.
- Prihodíme očistený a na plátky nakrájaný cesnak, zasypeme sladkou aj údenou paprikou, čiernym korením a premiešame. Prihodíme bobkové listy ak tomu paradajkové pyré.
- Necháme variť asi 2 minúty. Medzitým ošúpeme zemiaky a nakrájame na rovnako hrubé plátky cca 0,5 cm.
- Pridáme do hrnca, zalejeme vodou a varíme 30 minút, až budú zemiaky mäkké.
- Osolíme, okoreníme, zamiešame a odstavíme z platne.
- Pri servírovaní posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tip: Kto chce, môže ešte ozdobiť kyslou smotanou a plátkom domáceho čerstvého chleba, prípadne prihodiť nejakú dobrú klobásu.