Jemné brioškové buchty

Jemné brioškové buchty

Vybrať ten správny recept na veľkonočných judášov nie je ľahké, zvlášť ak máme svoj obľúbený. Nie je ale nič zlé na tom, vyskúšať občas nejakú novinu, ktorá je podobná tomu čo pravidelne robíme, ale napriek tomu v niečom úplne iná.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 70 g zmäknutého čerstvého nesoleného masla
  • 2 veľké vaječné žĺtky (ideálne z vajec veľkosti L)
  • 300 ml vlažnej smotany na šľahanie (35 %)
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 vrecko instantného sušeného droždia
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžičky strúhanej citrónovej kôry z chemicky neošetreného citróna
  • 1 hrsť hrozienok
  • 1 hrsť blanšírovaných plátkov mandlí

Na potretie:

  • 1 veľké vajcia
  • 2 lyžice vlažnej vody

Na glazúru:

  • 3 lyžice medu
  • 1 lyžica čerstvého neslaného masla

Postup:

  • Pripravíme si misu kuchynského robota a starostlivo odvážime všetky suroviny, ktoré do nej postupne dávame. Začneme múkou, potom pridáme cukor, citrónovú kôru a soľ.
  • Umiestnime na základňu a pomocou hnetacieho háku a rýchlo premiešame. Potom pridáme instantné droždie, vaječné žĺtky a pri nízkej rýchlosti premiešame.
  • Necháme zapnuté a pomaličky budeme prilievať vlažnú smotanu na šľahanie. Cesto bude v tejto fáze drobivejšie, ale nemusíme sa báť.
  • Prihodíme 1 lyžicu zmäknutého masla a miešame cca 5 – 10 minút. Potom zvýšime rýchlosť a miesime asi 5 minút. Výsledné cesto musí byť elastické a nesmie sa lepiť na misu robota.
  • Znížime znova rýchlosť robota na minimum a prisypeme hrozienka s mandľami. Pár sekúnd premiešame.
  • Hotové cesto vyberieme z nádoby a na pracovnej ploche ešte ručne niekoľkokrát prehniteme. Vytvarujeme do guličky, vložíme do misy a zakryjeme utierkou. Odložíme na teplé miesto a necháme 1hodinu odpočívať.
  • Po hodine cesto vyberieme a rozdelíme na 20 totožných kúskov. Každý vyvaľkáme do tenkého lana s dĺžkou cca 25 cm a vytvarujeme do písmena S.
  • Položíme všetko na plech vyložený papierom na pečenie, zakryjeme utierkou a znovu necháme 20 minút odpočívať.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a zmiešame vajcia s vodou. Tým judáša potrieme a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme do zlatohneda.
  • Nakoniec zahrejeme med s maslom, aby ľahko bublal, ale nevaril sa a ešte horúce upečené buchty touto glazúrou potrieme.
  • Kto chce, môže pred servírovaním ešte pocukrovať alebo pristaviť misku s marmeládou, do ktorej si môže napríklad návšteva túto dobrotu namáčať.
Judáša na Veľkú noc zo sladkého brioškového cesta.
Zdroj: https://juliarecipes.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.