Tento recept je jednoduchý a môže to byť rýchla večera, ale aj výdatný obed. Určite ho zvládnu pripraviť aj začiatočníci. Výsledný pokrm je ľahko pikantný a veľmi šťavnatý, navyše plný dokonale mäkučkých kúskov hovädzieho mäsa, húb aj cibuliek.
Ingrediencie:
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1,5 kg hovädzieho mäsa
- 3 polievkové lyžice polohrubej múky
- 350 g húb (hríbiky, šampiňóny)
- 15 perlových cibuliek (kto nemá, dá 1 veľkú žltú či červenú cibuľu)
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice balzamikového octu
- 2 hrnčeky hovädzieho vývaru
- 2 šálky suchého červeného vína
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu
- 1 – 2 vetvičky čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
- 1 – 2 lyžičky soli (záleží na tom, ako veľmi solíte)
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 1 polievková lyžica kukuričného škrobu
Postup:
- Najskôr si očistite huby a nakrájajte na plátky.
- Cesnak olúpte a dôkladne rozdrvte. Môžete použiť mažiar, alebo to skúsiť nožom na doske.
- Pripravte si najlepšie liatinový hrniec a nechajte ho zahriať na platni.
- Vlejte olivový olej, vhoďte naň na kocky pokrájané hovädzie mäso a zasypte múkou.
- Za občasného zamiešania nechajte restovať tak dlho, pokiaľ mäso nezíska ľahko hnedý nádych.
- Akonáhle začne mäso pomaly hnednúť, vyberte ho z hrnca napríklad na tanier a odložte na chvíľu bokom.
- Dajte do hrnca nakrájané huby, cibuľky perlovky vcelku alebo nakrájanú veľkú cibuľu na kocky a nechajte zhruba 4 minúty povariť.
- Zalejte balzamikovým octom, prihoďte cesnak a nechajte zhruba 2 minúty restovať.
- V tejto fáze pridajte hovädzí vývar aj víno a dôkladne premiešajte. Pokiaľ bude pokrm prilepený na dno hrnca, potom ho pomocou plochej drevenej varešky ľahko oškrabte, aby sa pokrm nechytal.
- Keď bude dno pekne hladké, prisypte mäso, rozmarín, tymian aj bobkový list.
- Osoľte a okoreňte, starostlivo zamiešajte, zaklopte a nechajte na strednom ohni variť zhruba 1 a pol hodiny.
- To, že je pokrm hotový spoznáte tak, že mäso bude mäkké a veľmi jemné.
- Nakoniec zmiešajte trochu vody s kukuričným škrobom, prilejte do hrnca a premiešajte.
- Vo chvíli, keď bude zmes trochu hustejšia, je čas ju odstaviť z platne.
- Ako príloha je ideálna zemiaková kaša alebo šťouchané zemiaky.
- Servírujte tak, že dáte do stredu taniera kašu a zalejete hotovým pokrmom.