Prečo nezaradiť práve tento recept do vášho zoznamu dipov? Dá sa krásne naberať sústo po súste. Alebo by ste ju radšej chceli rozotrieť na chrumkavý toast? Nie je problém.
Ingrediencie:
- 4 stredné karotky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička kari
- ½ hrnčeka červené šošovky
- 2 hrnčeky vody
- ¼ hrnčeka kúskov vlašských orechov
- ¼ hrnčeka čerstvého koriandra
- 2 lyžice tahini
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku
- ¾ lyžičky mletého koriandra
- ¾ lyžičky soli
- ½ lyžičky mletej rasce
- ⅛ lyžičky kajenského korenia
- korenie
- bylinky na posypanie (napríklad čerstvý petržlen)
Postup:
- Mrkva olúpte, umyte, osušte a nakrájajte na kúsky asi 4 cm dlhé.
- Dajte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite olivovým olejom, posypte soľou, korením a karí.
- Dajte piecť na 200 ° C na dobu 25-30 minút do mäkka.
- V polovici pečenia plech otočte, aby sa mrkvy prepiekli rovnomerne.
- Medzitým si prepláchnite šošovku, vsypte do hrnca, pridajte 2 hrnčeky vody a varte asi 10-15 minút.
- Vlašské orechy si opražte na panvici. Trvá to asi 5-7 minút. Občas ich premiešajte, nech sa nepripália.
- Hotovú šošovku, mrkvu, orechy dajte do mixéra.
- Pridajte olivový olej, koriander, tahini, citrónovú šťavu, cesnak, korenie a mixujte do hladkej konzistencie.
- Podľa chuti môžete pridať viac soli či korenia.