Jednoduchá torta s chuťou tekvice vám vykúzli úsmev na perách aj keď bude vonku škaredé počasie. Uvidíte, že bude stačiť len jedna ochutnávka a nebudete sa ho môcť nabažiť, takže ho vyzobete do posledného drobčeka a radi sa k nemu budete vracať.
Ingrediencie:
- 150 g masla
- 3 jablká
- 250 g hnedého cukru
- 1 polievková lyžica mletej škorice
- 1 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 1 hrnček tekvicového pyré
- 100 ml kyslej smotany
- 2 lyžice práškového cukru
- 1/4 lyžičky mletého zázvoru
- 1/4 lyžičky mletého nového korenia
- 1/8 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1 lyžička jedlej sódy
- 2 vajcia
Postup:
- Na začiatok si pripravíme veľkú panvicu, v ktorej rozpustíme maslo.
- Akonáhle začne peniť, prihodíme olúpané a na kocky nakrájané jablká.
- Necháme ich variť niekoľko minút, aby bola mäkká.
- Zasypeme ich 3 lyžicami hnedého cukru a za stáleho miešania necháme cukor skaramelizovať.
- Nakoniec pridáme 1/2 lyžice škorice, premiešame a odstavíme, aby jablká vychladli.
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov, formu vymastíme tukom a vysypeme múkou.
- Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme hnedý cukor, maslo a soľ.
- Pomocou elektrického šľahača dobre premiešame, aby sa utvorili drobné kúsky.
- Odmeriame si 2/3 hrnčeka zmesi a zatiaľ odložíme bokom.
- V mise nám zostane zostávajúca zmes, do ktorej pridáme tekvicové pyré, kyslú smotanu, práškový cukor, škoricu, zázvor, nové korenie, muškátový oriešok a jedlú sódu.
- Dôkladne premiešame a potom po jednom zašľaháme vajcia. Nakoniec ešte raz premiešame a nalejeme do pripravenej formy.
- Na povrch cesta rozprestrieme karamelizované jablká a tie zasypeme zmesou z hrnčeka, ktorú sme si dali predtým na stranu.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 1 hodinu.
- Špajlí vyskúšame, či je cesto prepečené a potom vyberieme z rúry a necháme 20 minút odpočinúť.
- Potom vyklopíme na mriežku, aby torta úplne vychladla, ale nie je problém ju podávať aj teplú.