Jogurtové muffiny s citrónom

Jogurtové muffiny s citrónom

Vyskúšajte tento jednoduchý recept na muffiny s jogurtom a pripravte sebe a svojim deťom lahodnú desiatu. Alebo si ako desiatu pripravte sladké domáce vafle , po tých sa len zaprášia!

Čo budeme potrebovať

  • 340 g hladkej múky
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • ½ lyžičky kóšer soli – plus ďalšie na polevu
  • 6 lyžíc masla
  • 100 g cukru
  • 40 g hnedého cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 150 g gréckeho jogurtu
  • 1 lyžička citrónového extraktu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy (asi 1 veľký citrón)
  • 2 lyžice citrónovej kôry (asi 2 veľké citróny)

Na posýpku

  • 110 g + 2 lyžice polohrubej múky
  • 3 lyžice hnedého cukru
  • 2 1/2 lyžičky cukru
  • 4 lyžice masla (rozpustené)

Na polevu

  • 80 g práškového cukru
  • 2-3 PL citrónovej šťavy

Postup

  • Predhrejte rúru na 220 stupňov.
  • Vymažte alebo si vyložte formičky na muffiny.
  • Pripravte si posýpku. V strednej mise prešľahajte múku, oba cukry a soľ.
  • Pomaly prilievajte rozpustené maslo a premiešajte, kým sa nevytvoria malé omrvinky.
  • Na muffiny v strednej mise zmiešajte múku, jedlú sódu a soľ.
  • Vo veľkej mise šľahajte maslo, kým nebude hladké a krémové, asi 1 minútu.
  • Pridajte oba cukry a ďalej šľahajte na vysokú rýchlosť, pokiaľ nie je zmes krémová, asi 2 minúty.
  • Pridajte vajcia, jogurt a extrakty.
  • Do mixovacej nádoby pridajte suché ingrediencie a pomocou stierky premiešajte, kým sa takmer nespoja.
  • Pridajte citrónovú šťavu a kôru. Cesto by malo byť husté.
  • Cesto rozdeľte medzi formičky na muffiny.
  • Drobenkou posypte vršky muffinov. Prstami veľmi jemne vtlačte posýpku do cesta.
  • Muffiny pečte 5 minút pri 220 °C, potom znížte teplotu rúry na 180 stupňov.
  • Pečte ďalších 13–15 minút u klasických muffinov alebo 21–24 minút u veľkých muffinov, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
  • Medzitým si pripravte polevu. Utrite práškový cukor s 2 lyžicami citrónovej šťavy. Ochutnajte a dochuťte väčším množstvom citrónovej šťavy.
  • Muffiny nechajte 10 minút vychladnúť vo formičkách a potom preložte na mriežku a pokvapkajte polevou.

Tieto muffiny dobre zmrazíte po dobu až 2-3 mesiacov. Len sa uistite, že muffiny pred zmrazením neglazujete. Pred zahriatím, glazovaním a konzumáciou nechajte muffiny cez noc rozmraziť v chladničke.

Vypečený muffin z jogurtového cesta s citrónom.
Zdroj: anniesnoms.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.