Tento múčnik z jogurtu a citróna je taký jednoduchý a chutný, že si ho budete pripravovať znova a znova. Cesto z jogurtu, čerstvej citrónovej kôry a šťavy a poleva plná citrónovej chuti dohromady vytvára dokonale sviežu bábovku, ktorú jednoducho musíte milovať!
Čo budete potrebovať
Na bábovku:
- 320 g hladkej múky plus ďalšie na posypanie
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- 500 g kryštálového cukru
- 2 lyžice nastrúhanej citrónovej kôry (zhruba z 3 až 4 citrónov)
- 230 g zmäknutého masla
- 60 ml čerstvej citrónovej šťavy (približne z 2 až 3 citrónov)
- 6 veľkých vajec izbovej teploty
- 230 g bieleho plnotučného gréckeho jogurtu
Na polevu:
- 100 g práškového cukru, preosiateho
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Postup
- Predhrejte rúru na 160 °C s roštom v strednej polohe.
- Veľkoryso vymažte formu na bábovku s objemom 2,84 litra tukom a vysypte múkou.
- Pripravenú formu dajte do chladničky, zatiaľ čo budete pripravovať cesto.
- V malej mise prešľahajte hladkú múku, soľ, jedlú sódu a prášok do pečiva.
- Dajte bokom.
- V mise stolného mixéra s lopatkovým nástavcom zmiešajte kryštálový cukor a citrónovú kôru.
- Pomocou prstov utrite cukor a citrónovú kôru dohromady, kým nebudete mať vlhkú a voňavú zmes.
- Pridajte zmäknuté maslo.
- Šľahajte zmes masla a cukru pri strednej rýchlosti po dobu 4 až 5 minút, alebo pokiaľ nebude mať svetlú farbu.
- Pridajte citrónovú šťavu a zašľahajte.
- Pri strednej rýchlosti pomaly pridávajte vajcia, jedno po druhom a šľahajte, kým sa nezapracujú.
- Podľa potreby raz alebo dvakrát zoškrabnite misku.
- Pri nízkej rýchlosti pridávajte múčnu zmes v troch prídavkoch, striedavo s dvoma prídavkami jogurtu, počnúc a končiac múčnou zmesou.
- Miešajte, kým sa posledná časť múčnej zmesi nevstrebe.
- Vyberte misu z mixéra a pomocou stierky zoškrabnite dno misy, aby ste sa uistili, že sú všetky ingrediencie rovnomerne premiešané.
- Cesto preložte do (vychladenej) pripravenej formy a rozotrite ho stierkou do rovnomernej hladkej vrstvy.
- Pečte 55 až 60 minút, alebo pokiaľ nevyjde špáradlo vložené do stredu bábovky čisté.
- Umiestnite na chladiacu mriežku a nechajte bábovku chladnúť vo forme po dobu 1 hodiny.
- Opatrne vyberte bábovku z formy a položte na mriežku, aby úplne vychladla.
- Pripravte si polevu.
- V strednej mise vyšľahajte preosiaty práškový cukor a citrónovú šťavu do hladka.
- Ak je poleva príliš riedka, zašľahajte ešte trochu preosiateho práškového cukru.
- Pokiaľ je príliš hustá, pridajte trochu citrónovej šťavy.
- Vršok bábovky rovnomerne pokvapkajte citrónovou polevou, aby stiekla cez okraje bábovky.
- Pred krájaním a podávaním nechajte polevu mierne stuhnúť.