Judášske chleby

Judášske chleby

Veľkonočné judáše sú slávnostnou špecialitou, ktorá nesmie na Veľkú noc rozhodne chýbať. Tvarujú sa ako zakrútené lano symbolizujúce Judášovo obesenie.

Ingrediencie:

  • 60 g cukru kryštál
  • 500 g hladkej múky
  • 300 ml smotany 12 %
  • 1 kocka droždia
  • 2 vaječné žĺtky
  • 150 g zmäknutého nesoleného masla
  • Strúhaná kôra z jedného chemicky neošetreného citróna
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • 1 vanilkový cukor
  • Štipka soli
  • 1 vajce na potretie
  • Med na ozdobu

Postup:

  • Najskôr si pripravíme kvások a to tak, že dáme do misky 1 lyžicu cukru, 1 lyžicu múky, trochu vlažnej smotany a rozdrobené droždie.
  • Necháme vybehnúť a medzitým si vezmeme inú misu, do ktorej dáme zvyšný cukor aj múku, vaječné žĺtky, zmäknuté maslo, citrónovú kôru aj šťavu, vanilkový cukor a soľ.
  • Trochu premiešame, pridáme pripravený kvások a vypracujeme hladké cesto. Miesime zhruba 5 minút, aby bolo pekne vláčne.
  • Podsypeme múkou, cesto necháme v mise a zakryjeme utierkou. Necháme kysnúť asi 1 – 1 a 1/2 hodiny.
  • Potom si predhrejeme rúru na 180 stupňov a nachystáme si plech s papierom na pečenie.
  • Cesto vyklopíme z misy, ešte raz prehniteme a rozdelíme na rovnako veľké kúsky.
  • Vyvaľkáme ich na valčeky asi 25 cm dlhé, zrolujeme do tvaru špirály a položíme na plech. Akonáhle spracujeme všetko cesto, necháme judáša na plechu ešte 15 minút kysnúť.
  • Potom už len stačí potrieť rozšľahaným vajcom a vložiť do predhriatej rúry na 25 minút.
  • Pri servírovaní ich pokvapkáme zahriatym medom a môžeme ešte pridať aj šľahačku, ale nie je to nutné. Med urobí vynikajúcu chuť.
Špeciálny sviatočný chlieb judáš z kysnutého cesta.
Zdroj: http://czechgastronomy.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.