Veľkonočné judáše sú slávnostnou špecialitou, ktorá nesmie na Veľkú noc rozhodne chýbať. Tvarujú sa ako zakrútené lano symbolizujúce Judášovo obesenie.
Ingrediencie:
- 60 g cukru kryštál
- 500 g hladkej múky
- 300 ml smotany 12 %
- 1 kocka droždia
- 2 vaječné žĺtky
- 150 g zmäknutého nesoleného masla
- Strúhaná kôra z jedného chemicky neošetreného citróna
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 1 vanilkový cukor
- Štipka soli
- 1 vajce na potretie
- Med na ozdobu
Postup:
- Najskôr si pripravíme kvások a to tak, že dáme do misky 1 lyžicu cukru, 1 lyžicu múky, trochu vlažnej smotany a rozdrobené droždie.
- Necháme vybehnúť a medzitým si vezmeme inú misu, do ktorej dáme zvyšný cukor aj múku, vaječné žĺtky, zmäknuté maslo, citrónovú kôru aj šťavu, vanilkový cukor a soľ.
- Trochu premiešame, pridáme pripravený kvások a vypracujeme hladké cesto. Miesime zhruba 5 minút, aby bolo pekne vláčne.
- Podsypeme múkou, cesto necháme v mise a zakryjeme utierkou. Necháme kysnúť asi 1 – 1 a 1/2 hodiny.
- Potom si predhrejeme rúru na 180 stupňov a nachystáme si plech s papierom na pečenie.
- Cesto vyklopíme z misy, ešte raz prehniteme a rozdelíme na rovnako veľké kúsky.
- Vyvaľkáme ich na valčeky asi 25 cm dlhé, zrolujeme do tvaru špirály a položíme na plech. Akonáhle spracujeme všetko cesto, necháme judáša na plechu ešte 15 minút kysnúť.
- Potom už len stačí potrieť rozšľahaným vajcom a vložiť do predhriatej rúry na 25 minút.
- Pri servírovaní ich pokvapkáme zahriatym medom a môžeme ešte pridať aj šľahačku, ale nie je to nutné. Med urobí vynikajúcu chuť.