Tento recept na krémovú polievku z kačacieho mäsa je jedným z receptov mojej mamičky, ktorý ma nikdy neomrzí. Je to skutočne jeden z najlepších receptov na polievku, ktorý kedy ochutnáte. Je skvelá do akéhokoľvek nezmaru, keď vás prepadne chrípka alebo sa potrebujete zahriať.
Čo budeme potrebovať
- 760 g póru (nakrájaného na tenké plátky)
- 660 g zeleru (ošúpaného a nakrájaného na kocky)
- 3 lyžice masla
- 1,25 l kuracieho vývaru
- 60 ml 15% alebo 35% smotany
- Petržlen (nasekaná)
- Upečené kačacie stehno (vykostené a naporciované)
- 75 g ostrého syra čedar (nakrájaného na plátky)
Na vaječné rezance
- 200 g hladkej pšeničnej múky
- 2 vajcia
- Soľ
Postup
- Vo veľkom hrnci na masle opražíme do mäkka pór a zeler
- Pridáme vývar a zmes privedieme do varu
- V zakrytom hrnci dusíme 20 minút, kým zelenina nezmäkne
- V mixéri alebo tyčovým mixérom polievku rozmixujeme dohladka
- Následne ju precedíme cez sito
- Dochutíme soľou a korením
- Podľa potreby pridáme smotanu
- Kaldoun udržujeme v teple, kým nebudeme pripravení na podávanie
- Polievku pred podávaním posypeme podľa potreby petržlenovou vňaťou
- Na vaječné rezance si na pracovnú dosku vysypeme múky, v ktorej vytvoríme jamku
- Do neho vyklepneme vajcia, pridáme soľ a postupne od stredu zapracovávame múku
- Akonáhle vytvoríme cesto, začneme ho hniesť a zapracovávať
- Podľa potreby si môžeme upraviť konzistenciu cesta lyžicou ľadovej vody alebo múkou navyše
- Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho odpočinúť v chladničke na 30 minút
- Odpočaté cesto rozvaľkáme na tenký plát, zaprášime múkou a chvíľu ho necháme uschnúť
- Potom plát nakrájame na prúžky a tie potom na rezance
- Hotové rezance pridávame do polievky v rámci kroku 7 a necháme prevariť