Kaiserschmarrn – cisársky trhanec s jablčným pyré

Kaiserschmarrn – cisársky trhanec s jablčným pyré

Tento viedenský dezert vás zaujme už počas prípravy svojou neprekonateľnou arómou. Ostatne palacinkové cesto, hrozienka a jablká, sú skvelá kombinácia. Svojich blízkych potešíte a zároveň pohladíte chuťové poháriky každého, kto váš výtvor ochutná.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 30 g kryštálového cukru
  • 1/4 lyžičky soli
  • 4 celé vajcia
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 40 g čerstvého nesoleného masla
  • 1 hrsť hrozienok
  • 1 hrsť blanšírovaných mandlí
  • 1 polievková lyžica práškového cukru na posypanie

Na jablčnú omáčku:

  • 1 kg jabĺk
  • 80 ml vody
  • 2 vrecká vanilkového cukru
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 1 tyčinku škorice
  • Šťavu z 1/2 chemicky neošetreného citróna

Postup:

  • Oddelíme žĺtok od bielkov do dvoch rôznych misiek. Do misy k žĺtkom preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, mlieko a vypracujeme hladké cesto.
  • V druhej mise vyšľaháme z bielkov tuhý sneh a veľmi opatrne vmiešame do cesta vareškou.
  • Pripravíme si panvicu, ktorú je možné dať aj do rúry a pri strednej teplote na nej rozpustíme a speníme maslo, aby bolo naozaj veľmi horúce.
  • Pomaly začneme vlievať cesto a pomocou stierky rozotrieme po celej panvici v rovnomernej vrstve.
  • Opečme z oboch strán len ľahko a medzitým si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
  • Panvicu vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 10 – 12 minút, kým nemá povrch zlatohnedú farbu.
  • Vyberieme z rúry a natrháme pomocou vidličky na kúsky, ktoré však nemusia byť rovnako veľké.
  • Pridáme hrozienka s mandľami, premiešame a panvicu vrátime späť do už vypnutej rúry.
  • Medzitým sa pustíme do prípravy jablčnej omáčky.
  • Jablká umyjeme, olúpeme, rozštvrtíme a zbavíme všetkých jadrovníkov.
  • V hrnci privedieme do varu vodu s vanilkovým cukrom, kryštálovým cukrom a škoricovou tyčinkou.
  • Jablká rozkrájame na menšie kúsky, pokvapkáme citrónom a vhodíme do hrnca s vodou, kde varíme na miernom ohni zhruba 15–20 minút.
  • Odstavíme, vyberieme škoricu a rozmixujeme pomocou tyčového mixéra.
  • Trhanec rozdelíme na tanier a pridáme omáčku. Tá sa môže konzumovať teplá aj studená.
Vynikajúce viedenské palacinky s jablčnou omáčkou.
Zdroj: https://www.gutekueche.at

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.