Tento jednoduchý kakaový múčnik uspokojí všetky vaše chuťové bunky. Je ľahký nadýchaný a keď ho potriete dokonalým maslovým krémom s domácim slaným karamelom, máte dezert, ktorý poteší celú vašu rodinu.
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 2 šálky hladkej múky
- 1 a ¾ šálky kryštálového cukru
- ¾ šálky nesladeného kakaového prášku
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky soli
- ½ šálky plnotučného mlieka
- ½ šálky kyslej smotany
- ½ šálky rastlinného oleja
- 2 vajcia
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 šálka horúcej uvarenej kávy alebo horúcej vody
Na karamelovú omáčku:
- ¾ šálky cukru
- ½ šálky smotany na šľahanie izbovej teploty
- 4 lyžice masla izbovej teploty
- 2 lyžičky morskej soli
Na maslový krém:
- 3 šálky práškového cukru
- 1 šálka masla izbovej teploty
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- ½ šálky karamelovej omáčky viď vyššie
- ⅛ lyžičky soli
Postup
- Nastriekajte plech s rozmermi 23 x 33 cm olejom v spreji a potom vyložte dno papierom na pečenie, pričom na 2 stranách nechajte presah.
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Zmiešajte múku, cukor, kakao, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ v strednej miske.
- V inej miske zmiešajte mlieko, kyslú smotanu, olej, vajcia a vanilku.
- Pomaly pridávajte mokré ingrediencie do suchých, kým sa nespoja.
- Opatrne pridajte horúcu kávu (alebo horúcu vodu) a jemne premiešajte.
- Nalejte cesto na plech.
- Pečte asi 28–30 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu buchty nevyjde čisté.
- Nechajte buchtu úplne vychladnúť na plechu.
- Vložte cukor do veľkého hrnca na stredný plameň.
- Akonáhle sa cukor začne rozpúšťať, miešajte, kým sa úplne nerozpustí, 10-15 minút.
- Akonáhle sa cukor rozpustí, prestaňte miešať a varte na strednom plameni, kým cukor nezíska tmavo jantárovú farbu, asi 1-3 minúty.
- Počas tohto kroku neodchádzajte!
- Pokiaľ nedávate pozor, môže sa veľmi rýchlo pripáliť.
- Ihneď pridajte nakrájané maslo a neustále šľahajte, kým sa maslo nerozpustí.
- Hrniec zložte z platne a za stáleho šľahania pomaly prilievajte smotanu.
- Pokračujte v šľahaní, kým nie je karamel hladký.
- Pokiaľ v karamelovej omáčke zostanú zhluky cukru, vráťte hrniec späť na stredný plameň na niekoľko minút, aby sa cukor úplne rozpustil.
- Pridajte soľ a prešľahajte.
- Nechajte karamelovú omáčku úplne vychladnúť.
- V stolnom mixéri alebo pomocou ručného mixéra zmiešajte maslo izbovej teploty s práškovým cukrom.
- Mixujte pri nízkej rýchlosti asi 2 minúty,
- Pridajte vanilku a dobre premiešajte.
- Mixujte pri strednej rýchlosti po dobu 2 minút, kým nebudete mať svetlú a nadýchanú zmes.
- Pridajte vychladnutý slaný karamel a šľahajte, kým sa nezapracuje.
- Buchtu potrite krémom, pokvapkajte zvyšným slaným karamelom a podávajte.