Dokonalý jemný kakaový múčnik s hladkou polevou z mascarpone je neuveriteľne ľahký na prípravu a zároveň božsky chutí. Pripravte ho svojej rodine či priateľom k popoludňajšej káve. Možno využijete aj naše recenzie najlepších automatických kávovarov . Kto vyhral v našom porovnaní?
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 190 ml vriacej vody
- 270 g hladkej múky
- 300 g krupicového cukru
- 75 g nesladeného kakaového prášku
- 1 lyžička instantného espressa
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 a ½ lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička soli
- 240 g cmaru izbovej teploty
- 110 g rastlinného oleja
- 3 veľké vajcia izbovej teploty
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Na polevu:
- 200 g mascarpone
- 15 g agátového medu
- ½ lyžičky vanilkovej pasty
- 100 g práškového cukru
- 125 g smotany na šľahanie
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C a vyložte plech na pečenie s rozmermi 23 x 33 cm papierom na pečenie.
- Dajte variť 190 ml vody a nechajte vychladnúť.
- Do misy preosejte všetky suché ingrediencie a poriadne premiešajte.
- Do inej misy pridajte všetky mokré ingrediencie vrátane vychladnutej vody a ručným šľahačom ich šľahajte, kým sa nespoja.
- Dávajte si pozor, aby ste nepremiešali vajcia.
- Mokré ingrediencie pomaly nalejte do suchých a všetko jemne premiešajte.
- Uistite sa, že v ceste nezostali žiadne hrudky.
- Cesto nalejte na pripravený plech a pečte 30–35 minút, alebo pokiaľ špajľa zapichnutá do stredu buchty nevyjde čistá.
- Buchtu nechajte vychladnúť na mriežke.
- Po 15 minútach buchtu opatrne vyberte z plechu na chladiacu mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
- Elektrickým mixérom vymiešajte mascarpone, agátový med a vanilkovú pastu.
- Potom pridajte práškový cukor a premiešajte do hladka.
- Pridajte smotanu na šľahanie a šľahajte, kým nebude zmes tuhá a nebude držať tvar.
- Nalejte polevu na buchtu a rovnomerne ju rozotrite stierkou.
- Poprášte trochou kakaa a podávajte.