Základný recept môžete obohatiť o kúsky zemiakov a čerstvé alebo sušené huby. Kaleráb je možné tiež nahradiť tuřínom.
Ingrediencie:
- 2-3 kaleráby
- 1 cibuľa
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 2 šálky vody
- 3/4 šálky kešu orechov
- 2 PL olivového oleja
- 4 bobkové listy
- 1 čajová lyžička sušeného mletého cesnaku
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
- soľ, korenie
Postup:
- V hrnci zahrejte olej a zľahka na ňom opražte najemno nakrájanú cibuľu, približne 5-7 minút, kým nezmäkne.
- Pridajte cesnak a na kocky nakrájanú olúpanú kaleráb, povarte približne 2 minúty.
- Následne pridajte vývar, vodu, kešu oriešky, bobkové listy, tymian, korenie a soľ.
- Priveďte zmes do varu.
- Potom znížte teplotu a varte 20-25 minút, kým kaleráb nezmäkne.
- Polievku odstavte a odstráňte z nej bobkové listy.
- Následne zmes pomocou ponorného mixéra rozmixujte dohladka.
Táto kalerábová polievka sa podáva s vločkami chilli, blanšírovanými kalerábovými listami a panenským olivovým olejom.
Blízkym príbuzným kelu je kel. Vyskúšajte
kelové lahôdky v rôznych podobách.