Korenené hranolčeky z kalerábu sú vynikajúcou alternatívou k tradičným zemiakovým hranolčekom. Vychutnajte si ich buď samotné alebo s vašim obľúbeným dipom. Či tak alebo onak, tieto domáce pečené hranolky sú jednoducho mňam!
INGREDIENCIA
- cca 1,2 kg olúpané kaleráby, asi 2 stredné až veľké (cca 2 kg, keď nie sú olúpané)
- 3 lyžice avokádového oleja
- 1 lyžička sušeného cesnaku (voliteľne)
- 1 lyžička sušeného chilli
- 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
- ¾ lyžičky soli
- nakrájaná jarná cibuľka alebo pažítka na ozdobu (voliteľne)
POSTUP
- Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
- Medzitým si pripravte kaleráby.
- Ak majú pripojené stonky/listy, môžete ich odstrániť a zlikvidovať.
- Odstráňte tuhý koniec.
- Každú kaleráb opatrne rozkrojte napoly, vyberte jadro (ak je to nutné) a olúpte.
- Každú polovicu otočte dole, aby bola veľká plochá časť na povrchu a nakrájajte na cca centimetrové plátky.
- Potom tieto plátky nakrájajte na hranolky s hrúbkou asi 1 centimeter.
- Kalerábové hranolky vložte do čistej utierky, aby ste odstránili prebytočnú vlhkosť.
- Dajte ich do misky a premiešajte s 2,5 lyžicami avokádového oleja, sušeným cesnakom (ak používate), sušeným čili, čiernym korením a soľou, aby boli dobre potiahnuté olejom a korením.
- Vymažte veľký plech (alebo dve menšie) zvyšné ½ lyžice avokádového oleja.
- Hranolčeky položte na pripravený plech a rozložte ich do jednej vrstvy.
- Pečte 15 minút, potom vyberte plech z rúry a hranolky otočte na druhú stranu (opäť sa snažte zaistiť, aby boli hranolky v peknej rovnomernej vrstve, aby sa pekne prepiekli).
- Plech vložte späť do rúry a pokračujte v pečení hranolčekov ďalších 15 minút, alebo pokiaľ nie sú hranolčeky zvonku zlatisto hnedé a vo vnútri mäkké.
- Kalerábové hranolky preložte do servírovacej misky.
- Pokiaľ chcete, ozdobte jarnou cibuľkou.
- Podávajte!