Kalifornská verzia šalátu Niçoise s avokádom namiesto zemiakov je úplne perfektná a tiež zdravá! Je vhodná pre vegánov aj celiakov. Je dobre vyvážená s vysoko kvalitnými bielkovinami, tukmi a množstvom zeleniny. Dobrú chuť!
Ingrediencie:
Na zálievku:
- ½ čajovej lyžičky morskej soli
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- ½ polievkovej lyžice dijonskej horčice
- 2 polievkové lyžice šampanského alebo bieleho vínneho octu
- ⅓ šálky nerafinovanej, za studena lisovaného extra panenského olivového oleja
Na šalát:
- 230 g zelených fazuliek, orezaných
- 2 polievkové lyžice soli
- 4 – 6 natvrdo uvarených veľkých vajec, olúpaných a pozdĺžne rozpolených
- 1–2 plechovky vysoko kvalitného tuniaka, najlepšie baleného v olivovom oleji, scedeného a rozlámaného na kúsky
- 1 veľké avokádo, nakrájaného na kocky
- ½ šálky čiernych olív
- 340 g cherry paradajok, rozpolených
- 4 reďkovky, orezané a nakrájané na tenké plátky
- hlávkový šalát na vystlanie taniera
Postup
- V strednej mise zmiešajte všetky prísady na dresing alebo pretrepte v zaváracom pohári.
- Na zelené fazuľky si pripravte misku ľadovej vody.
- Priveďte veľký hrniec vody do varu a pridajte soľ.
- Pridajte fazuľu a nastavte časovač na 3 minúty.
- Potom, čo sa fazuľa varí 3 minúty, vyskúšajte krehkosť.
- Mali by byť chrumkavé, ale nemali by chutiť surovo.
- Zlejte a ihneď ponorte do ľadového vodného kúpeľa.
- Asi po 5 minútach sceďte a osušte.
- Šalát zostavte tak, že suroviny rozdelíte do samostatných skupín.
- Tanier vystlajte šalát a naň vrstvite skupiny surovín.
- Všetko pokvapkajte dresingom alebo ho nechajte bokom, aby si každý sám zalial šalát podľa chuti.