Červené víno je jednou z ingrediencií, ktorá sa pri preprave diviačieho mäsa často využíva. Dodá mu lahodnú chuť aj vôňu. Nie inak je tomu aj v tomto recepte!
Ingrediencie:
Marináda
- 1000 g diviačieho mäsa
- 2 šálky červeného vína
- 1 šálka octu z červeného vína
- 1 cibuľa
- 1 stopkový zeler
- 1 mrkva
- klinček
- borievka
- rozmarín
Omáčka
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 40 g cukru
- 30 g vysokopercentnej horkej čokolády
- 3-4 sušené slivky
- bobkový list
- ocot z červeného vína
- olivový olej
- borievka
- tymian
- soľ, korenie
Postup:
- Kančie mäso nakrájajte na menšie kúsky a dajte ho naložiť spoločne s nakrájanou zeleninou a korením do marinády z červeného vína a octu.
- Nechajte marinovať najlepšie cez noc.
- Nasledujúci deň diviačie mäso zľahka orestujte v hrnci s olivovým olejom.
- Následne k mäsu pridajte nakrájanú cibuľu a nechajte dusiť do mäkka.
- Keď je cibuľa mäkká, prilejte do hrnca zvyšok marinády, bez korenia, a prípadne aj trochu horúcej vody. Mäso musí byť celé ponorené v tekutine.
- Dochuťte soľou a korením.
- Hrniec priklopte pokrievkou a za občasného miešania duste na miernom ohni asi 2 až 2 a pol hodiny, v závislosti od veľkosti kúskov mäsa.
- Ku koncu, keď už je mäso takmer úplne mäkké, si v inom hrnci zmiešajte zostávajúce ingrediencie na omáčku a za stáleho miešania nechajte asi 3-4 minúty variť.
- Keď je táto omáčka hotová, pridajte ju do hrnca s diviačím mäsom a premiešajte.
Tento pokrm môžete servírovať napríklad s polentou alebo s rozmanitými prílohami zo zemiakov.
Maďarský guláš, segedínsky guláš, zabíjačkový guláš aj burtguláš. Inšpirujte sa našimi receptami na guláš 10-krát inak!