Kančie mäso sa v tomto recepte skvele snúbi s dvoma typmi smotany. Výsledkom je krémový pokrm veľmi delikátnej chuti.
Ingrediencie:
Mäso
- 2000 g diviačie stehná
- 3 cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 šálka červeného vína
- 1 šálka vody
- 3 PL masti alebo oleja
- bobkový list
- borievka
- soľ
Omáčka
- 1 šálka šľahačky
- 4 PL kyslej smotany
- 1 šálka vody
- 1 čajová lyžička kukuričného škrobu
- soľ, korenie
Postup:
- Predhrejte si rúru na 200°C.
- Kančie mäso umyte, osoľte a položte do pekáča, v ktorom chcete mäso piecť.
- Okolo mäsa rozložte borievka, bobkový list a olúpanú a nakrájanú cibuľu a mrkvu.
- Prelejte rozpustenou masťou alebo olejom.
- Následne do pekáča prilejte aj červené víno a vodu.
- Pečte v predhriatej rúre približne 90 minút.
- Po tejto dobe mäso z rúry vyberte, prelejte ho trochou vypečenej šťavy a prekryte alobalom.
- Pokiaľ je treba podlejte ešte trochou vody.
- Znížte teplotu na 180 ° C a pečte po dobu ďalších 30 minút.
- Potom diviak stehna, stále zabalený do alobalu, preložte na iný plech a vložte späť do vypnutej rúry.
- Vypečenú šťavu a zeleninu z pôvodného pekáča použite na prípravu omáčky.
- Vyberte z pekáča borievka a bobkový list.
- Následne prilejte k zmesi šálku vody a pomocou varešky od dna odškrabnite všetky pripečené kúsky.
- Zmes z pekáča preceďte cez sito do hrnca, zeleninu cez sito pretlačte.
- Pridajte k zmesi kyslú smotanu a priveďte do varu.
- Vmiešajte aj šľahačku a kukuričný škrob.
- Dochuťte soľou a korením a povarte približne 2-3 minúty do zhustnutia.
Kančie stehno na smotane sa obvykle podáva so žemľovou či karlovarskou knedľou, pridať môžete aj trochu dusené zeleniny.
Pokrmy z diviaka nemusíte vždy pripravovať iba z diviaka stehna. Skúste aj ďalšie rozmanité pochúťky z diviačieho mäsa!