Diviak so šípkovou omáčkou je jednoducho klasika, ktorá nesklame.
INGREDIENCIA:
- 1 kg diviaka ( stehno alebo pliecko)
- 100 g slaniny
- soľ
- 2 dl červeného vína
- 30 g masla
- 30 g hladkej múky
- 100 g šípkovej marmelády
- trochu citrónovej kôry a šťavy
- 10 g cukru
Na moridlo:
- 120 g mrkvy, zeleru a petržlenu
- 2 ks cibule
- korenie celé čierne
- nové korenie
- 1 bobkový list
- tymian
- citrónová kôra
- 1 dl octu
- 500 ml vody
POSTUP:
- Mäso si očistite.
- Mrkva, zeler, cibuľu a petržlen si očistite a nakrájajte na kocky.
- Všetko dajte spolu s ostatnými ingredienciami na moridlo.
- Zvarte, nechajte vychladnúť, a potom moridlom podlejte mäso a nechajte 3-5 dní odležať.
- Každý deň mäso obracajte, aby stratilo svoj špecifický pach.
- Po dobe lúhovania vyberte z výluhu zeleninu a osmažte ju na slanine.
- Pridajte mäso, osoľte, podlejte vývarom alebo horúcou vodou a nechajte dusiť.
- Striedavo podlievajte vodou (vývarom), moridlom a vínom.
- Keď je mäso mäkké, dajte ho bokom a omáčku zahustite zápražkou z masla a múky.
- Pridajte šípkový džem, citrónovú kôru aj šťavu, cukor, soľ a varte ešte 10 minút.
- Mäso naporciujte na plátky a podávajte so svojou obľúbenou prílohou.