Aj recept na zemiakové placky s kapustou pečené v rúre môže vyzerať ako z luxusnej reštaurácie. Pripravte si ten nás a oslňte s ním napríklad pri nedeľnom brunchu spoločne s ďalšími receptami .
Čo budeme potrebovať
- 700 g zemiakov (nakrájaných)
- 200 g bielej kapusty (nakrájanej najemno)
- 50 g masla
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 veľká cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
- Jemne nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 25 g čerstvej pažítky
- Malý zväzok čerstvej listovej petržlenovej vňate
- 4 vajcia
- opečená slanina
Postup
- Uvarte zemiaky v osolenej vode.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Na poslednú chvíľu pridajte kapustu, potom sceďte.
- Nechajte 1-2 minúty vychladnúť, potom všetko pridajte do veľkej misy spoločne s maslom a roztlačte stláčadlom na zemiaky do hladka.
- Medzitým rozohrejte 1 polievkovú lyžicu oleja na veľkej nepriľnavej panvici a opekajte cibuľu 7–8 minút do zmäknutia a na poslednú minútu pridajte cesnak.
- Cesnak a cibuľu pridajte k zemiakom s citrónovou kôrou, bylinkami, soľou a čiernym korením.
- Po vychladnutí vytvarujte 8 placiek, ktoré umiestnite na plech s papierom na pečenie.
- Vložte do rúry a pečte. kým zemiakové placky s kapustou nie sú zlatisté, asi 40 minút.
- Medzitým zahrejte veľký hrniec s osolenou vodou, kým sa voda sotva varí.
- Vajcia rozklepnite do šálky, ponorte ich na hladinu vody a opatrne ho vlejte do vody.
- Po 3–4 minútach vyberte vajcia dierovanou lyžicou.
- Nechajte ho odkvapkať na kuchynskom papieri, potom podávajte s horúcimi kapustovými zemiakmi a chrumkavou slaninou.