Tieto vegetariánske burgre sú báječné a jednoduché na prípravu, doplnené čerstvým pestom a kozím syrom. Karbonátky so kelom sú skvelou voľbou na ľahký obed alebo večeru. Podávajte ich napríklad slahodnou restovanou ryžou , táto kombinácia je úplne luxusná.
Čo budeme potrebovať
- 140 g quinoi
- 500 g zeleninového vývaru
- 100g kelu (listy nakrájané nahrubo)
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 malá cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 75 g strúhanky
- 2 stredne veľké vajcia (rozšľahané)
- 50 g sušených paradajok (nakrájaných nahrubo)
- 100 g kozieho syra
Na pesto
- ½ malého balenia bazalky (len listy)
- ½ malého balenia petržlenu
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g píniových orieškov (opražených)
- 50 g parmezánu (strúhaného)
- 150 g olivového oleja
- šťava 1 citrón
Postup
- Quinú vložíme do hrnca a zalejeme horúcim vývarom.
- Varte 18-20 minút na miernom ohni, kým zrnká nenakysnú a tekutina nezmizne.
- Zložte ju z platne a nechajte vychladnúť.
- Medzitým priveďte do varu veľký hrniec s vodou. Pridajte kel a varte 6-8 minút, kým sa neuvarí. Zlejte, vytlačte prebytočnú vodu a dajte bokom.
- Do malej panvice na strednú teplotu dajte 1 lyžicu olivového oleja.
- Pridajte cibuľu a varte 2-3 minúty, kým nebude priehľadná.
- Pridajte cesnak a varte ešte 1 minútu.
- Uvarenú quinu vyklopíme do misy a pridáme kel, cibuľu, cesnak, strúhanku, vajcia a sušené paradajky. Dobre osoľte a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Ak chcete pripraviť pesto, vložte bazalku, petržlen, cesnak, píniové oriešky a parmezán do malého kuchynského robota.
- Mixujte a pomaly prilievajte olej, kým nezískate husté pesto.
- Vytlačte citrónovú šťavu.
- V plytkej panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja.
- Rukami vytvarujte zo zmesi quinoa 8 okrúhlych placiek. Pridajte do panvice a opekajte 4-5 minút z každej strany, kým nebudú chrumkavé a zlaté.
- Na každú placku položte plátok kozieho syra a nechajte ho rozpustiť.
- Pokvapkajte každú placku veľkou lyžicou pesta a podávajte s čerstvým šalátom.
Tento recept na kelové fašírky bez mäsa môžete piecť v rúre, smažiť na panvici alebo ich hodiť do fritézy a budete ich mať zlatisto chrumkavé v priebehu niekoľkých málo sekúnd. Aká fritéza môže byť pre vaše varenie tá najlepšia sa dozviete v našej recenzii na fritovacie hrnce .