Hľadáte alternatívy, máte radi zmeny a chcete skúsiť niečo nové?
Potom musíte ochutnať naše recepty na kelové fašírky bez mäsa.
Nebojte sa pochutí si nich aj ten najväčší milovník mäsa, až tak sú totiž dobré!
Naše recepty
Ako kel pripraviť?
Ak ste sa neodvážili ísť ďalej ako za jej restovaním alebo odšťavovaním, možno vás všestrannosť kelu prekvapí. Môže byť jemnou súčasťou v polievky alebo pikantná prísada v šaláte, chrumkavá ako „chips“ alebo zamatová po dusení. Všetky techniky varenia kelu sú jednoduché a existuje mnoho receptov, ktoré otrasú tým, ako podávate túto vysoko výživnú a chutnú zeleninu.
Pridajte ju do polievok
Keď pridávate kel do polievok, zelenina sa varí, kým nie je mimoriadne krehká, zatiaľ čo všetky živiny zostávajú priamo vo vašom hrnci. Fazuľa a zemiaky sú obľúbenými spoločníkmi kelu a kel zaistí, že vaša polievka bude vždy plná chuti.
Domáce kelové chipsy
Je prekvapivo ľahké vyrobiť si vlastné chrumkavé kelové chipsy. Všetko, čo potrebujete, je trochu oleja a rozpálená rúra. Ak chcete, môžete ich osoliť a posypať parmezánom.
Blanšírovaný kel
Blanšírovanie kelu zjemňuje jej tvrdú textúru a jej neslávne preslávenú horkosť. Stačí ju rýchlo namočiť do vriacej osolenej vody a po scedení opláchnuť v ľadovej vode.
Dusený kel
Prirodzená tuhá textúra extrémne dobre reaguje na dlhé, pomalé teplo v uzavretom prostredí. Skrehne a nasaje chuť všetkého, čo ste do hrnca vložili. Slanina, cesnak, chilli papričky a paradajky sú dobrými ingredienciami na dusenie. Môžete tiež vyskúšať cibuľu, zázvor a čierne korenie.
Vymažte jej
Vyprážanie kelu na panvici na strednú až vysokú teplotu s trochou masla alebo oleja je rýchly a chutný spôsob, ako ju podávať. Dochuťte soľou a čiernym korením alebo pridajte cesnak alebo sladkú či chilli papričku pre extra chuť.
Hoďte ju do šalátov
Kelové šaláty môžu byť skutočne dobré. Ak sa vám surový kel zdá príliš intenzívny, urobte najskôr „príjemnú masáž“. Uchopte listy a energicky ich trite, aby ste rozbili niektoré vlákna, ktoré ich robia tak húževnatými.
Dajte ju do smoothie
Hrsť alebo dva kely dodajú smoothie veľa živín. Zelené smoothie ponúka mnoho chuťových možností a kel môžete zmiešať so sladkým ovocím, ako je avokádo, čučoriedka, mango a hruška.