Vychutnajte si zdravú kombináciu zeleniny a obilnín v tomto lahodnom recepte. Je priamo dokonalý zážitok jesť tieto závitky rukami a namáčať ich do lahodného tzatziki dipu. Užite si ho!
Ingrediencie:
- ½ šálky bulguru
- 4 polievkové lyžice + 1 lyžička olivového oleja
- ½ hrnčeka najemno nakrájanej cibule
- ¼ šálky najemno nakrájanej červenej papriky
- 1 jarná cibuľka, nasekaná
- 1/4 šálky sušených paradajok
- 1 malá paradajka, nastrúhaná
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- šťava z polovice citróna
- 1/2 čajovej lyžičky + navyše morskej soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- 1/4 čajovej lyžičky sladkej papriky
- ½ čajovej lyžičky sušeného oregana
- ½ čajovej lyžičky sušenej bazalky
- 1 čajová lyžička + navyše sušeného kôpru
- 10 – 15 listov čierneho kelu (asi 1-2 zväzky)
- 1 šálka gréckeho jogurtu
- 1 strúčik cesnaku, lisovaný
- 1/4 uhorky, nastrúhané
Postup
- Do panvice na stredne vysokom plameni pridajte 2 lyžice olivového oleja, cibuľu a červenú papriku.
- Restujte 2 minúty.
- Pridajte 1 polievkovú lyžicu paradajkového pretlaku, premiešajte a varte ďalšiu minútu.
- Pridajte bulgur a varte ďalšiu minútu.
- Pridajte 1 šálku vody a premiešajte.
- Zmes priveďte do varu a potom znížte plameň.
- Dochuťte soľou, čiernym korením a paprikou.
- Priklopte pokrievkou a varte 10–15 minút, alebo pokiaľ sa voda nevsiakne a bulgur neuvarí.
- Odložte stranou vychladnúť.
- V samostatnom hrnci priveďte vodu do varu a pridajte kel a sušené paradajky.
- Duste asi 20 minút.
- Kel aj sušené paradajky zmäknú.
- Odstráňte z tepla a sceďte.
- Opláchnite studenou vodou.
- Keď zmes bulguru vychladne, vmiešajte zvyšné 2 polievkové lyžice olivového oleja, 1 lyžicu paradajkového pretlaku, citrónovú šťavu, nasekanú jarnú cibuľku, 1 nasekaný strúčik cesnaku, kôpor, oregano, bazalku a raj.
- Uvarené sušené paradajky nakrájajte nadrobno a pridajte ich do bulguru.
- Zmes bulguru miešajte, kým sa všetko rovnomerne nespojí.
- Ochutnajte av prípade potreby ešte dosoľte.
- Rozložte každý list kelu tak, aby jeho vnútorný okraj smeroval nahor.
- Vezmite 1-2 polievkové lyžice bulgurovej zmesi a položte ju na spodný koniec dlhého listu kelu.
- Zarolujte list cez zmes a utvorte závitok.
- Sklopte strany závitku dovnútra a rolujte, kým nedosiahnete koniec.
- Pokračujte so zvyšnými listami.
- Na jogurtovú omáčku zmiešajte jogurt, uhorku, zvyšný 1 nasekaný strúčik cesnaku, trochu soli a kôpru a 1 lyžičku olivového oleja.
- Podávajte spolu s kelovými rolkami.
Recepty na kelové polievky môžu byť vegeriánske, vegánske alebo s mäsom či s údeninou.
My vám ukážeme tie najlepšie z nich vo všetkých variantoch a vyberie si opravu každý. Načerpajte inšpiráciu a vyskúšajte niečo nové!