Je len málo vecí lepších ako domáca poleva z karamelu.
Čo budeme potrebovať
- 40 g hnedého cukru
- 1 lyžica hladkej múky
- 300 g bieleho cukru
- 120 ml mlieka
- 90 g masla
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Nasypte 40 g hnedého cukru do hrnca a zahrievajte na strednú teplotu za stáleho miešania 3 minúty, alebo pokiaľ sa cukor nerozpustí a sirup nebude svetlo zlatohnedý.
- Odstráňte z tepla.
- Zmiešajte dohromady 1 polievkovú lyžicu múky a 300 g cukru vo veľkom hrnci.
- Pridáme mlieko a za stáleho miešania privedieme na stredne vysokú teplotu do varu.
- Do skaramelizovaného cukru postupne za stáleho miešania nalievame asi jednu štvrtinu horúcej mliečnej zmesi.
- Postupne vmiešajte zostávajúcu horúcu mliečnu zmes, pokiaľ nebude hladká. (Zmes sa bude hrudkovať, ale pokračujte v miešaní, kým nebude hladká.)
- Prikryte a varte na miernej teplote 2 minúty.
- Zvýšte teplotu, odkryte a varte bez miešania, asi 10 minút.
- Pridajte maslo, miešajte, kým sa nezmieša.
- Odstráňte z platne a nechajte odstáť bez miešania asi 1 hodinu.
- Nalejte do misky výkonného elektrického stojanového mixéra.
- Pridajte vanilku a šľahajte pri strednej rýchlosti, kým nezískate požadovanú konzistenciu, asi 20 minút.
Ku každému zákusku, či už s polevou alebo bez je nutné ho servírovať s výbornou kávou. Tú získate s jedným ztýchto automatických kávovarov ! Prečítajte si našu recenziu.