Chutí vám krehké pečivo? Chcete, aby sa vám rozpustilo na jazyku ?
Pripravte si lahodné vianočné pečivo karamelové s náplňou.
INGREDIENCIA NA CUKROVIE
- 1 a 1/2 hrnčeka nesoleného masla izbovej teploty
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky soli
- 3 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
INGREDIENCIA NA KARAMELOVÚ NÁPLŇ
- 1 plechovka karamelového salka
- 150 g masla izbovej teploty
- voda
POSTUP
- Predhrejte si rúru na 180 °C. Vyložte si plech papierom na pečenie.
- V miske zmiešajte maslo, cukor, vanilkový extrakt a soľ. Ingrediencie rozmixujte za pomoci elektrického mixéra, kým nebude zmes nadýchaná a ľahká.
- Znížte výkon mixéra na minimum a pridávajte postupne múku. Akonáhle sa suroviny spoja, mixér vypnite, aby sa cesto „nepremiešalo“.
- Rozvaľkajte si cesto na pláty hrubé zhruba 3 milimetre. Vyrežte z neho kolieska.
- Kolieska dajte na plech a dajte ich piecť na zhruba 10 až 12 minút do rúry.
- Potom si pripravte karamelový krém na vianočné pečivo.
- Plechovku salka dajte do hrnca s vriacou vodou a nechajte ju variť zhruba 1,5 až 2 hodiny.
- Potom nechajte plechovku vychladnúť.
- Postrážte si, aby bolo skaramelizované mlieko ešte vlažné a vmiešajte doň maslo izbovej teploty. Karamel dokonale premiešajte a potom ho použite ako náplň medzi upečené kolieska.
- Cukrovie z karamelového salka si môžete upiecť pokojne aj počas roka. Je to jednoduché a rýchle.