Karamelový dezert s vôňou banánov

Karamelový dezert s vôňou banánov

Ak chcete svojich blízkych či priatelia prekvapiť luxusným múčnikom, ktorý tak trochu pripomína tak trochu anglický dezert, potom rozhodne siahnite po tejto vynikajúcej banánovej buchte s prelivom.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 1 3/4 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/2 hrnčeka rozpusteného vlažného masla
  • 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 3 zrelé banány
  • 2 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu

Karamelová omáčka:

  • 1 1/4 hrnčeka smotany na šľahanie
  • 1/2 hrnčeka hnedého cukru
  • 1/2 hrnčeka kukuričného sirupu
  • 4 lyžice nesoleného masla
  • Štipka soli

Postup:

  • Začneme rúrou, ktorú predhrejeme na 180 stupňov. Pripravíme si aj vyšší pekáč, do ktorého dáme papier na pečenie.
  • V strednej miske zmiešame múku, jedlú sódu, soľ a prášok do pečiva.
  • Do inej misky dáme maslo s cukrom a našľaháme pomocou ručného mixéra.
  • Pridáme banány, ktoré si vidličkou roztlačíme na tanieri alebo v malej miske, citrónovú šťavu, vanilkový extrakt, vajcia a dôkladne rozmiešame.
  • Pri nízkych otáčkach vmiešame zmes múky a miešame, až je cesto hladké. Takto pripravené cesto nalejeme do pekáča, uhladíme a dáme piecť na 35 minút.
  • Medzitým si pripravíme omáčku. Smotanu na šľahanie, hnedý cukor, kukuričný sirup, maslo i soľ privedieme do varu pri strednej teplote a za stáleho šľahania necháme variť, až kým sa všetok cukor úplne nerozpustí.
  • Stiahneme teplotu a pri miernom vare necháme omáčku zhustnúť. Nezabúdame pravidelne miešať. Zahustenie trvá asi 15 minút.
  • Omáčka by mala svojou konzistenciou pripomínať javorový sirup, pričom keď začne chladnúť, zhustne ešte viac.
  • Zložíme z platne, necháme chvíľu odstáť a vyberieme upečenú buchtu z rúry, ktorú necháme 30 minút odpočívať.
  • Potom ju nakrájame na kúsky (9 štvorcov alebo 12 obdĺžnikov) a na tanieri vždy každý kúsok zalejeme omáčkou. Ozdobíme pekanovými orechmi a nakrájanými banánmi.
  • Kto chce, môže ešte pridať trochu javorového sirupu alebo čokoládový topping.
Luxusná banánový torta s karamelovým prelivom.
Zdroj: https://www.onceuponachef.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.