Ak chcete svojich blízkych či priatelia prekvapiť luxusným múčnikom, ktorý tak trochu pripomína tak trochu anglický dezert, potom rozhodne siahnite po tejto vynikajúcej banánovej buchte s prelivom.
Ingrediencie:
Cesto:
- 1 3/4 hrnčeka polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1/4 lyžičky soli
- 1/2 hrnčeka rozpusteného vlažného masla
- 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
- 2 veľké vajcia
- 3 zrelé banány
- 2 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Karamelová omáčka:
- 1 1/4 hrnčeka smotany na šľahanie
- 1/2 hrnčeka hnedého cukru
- 1/2 hrnčeka kukuričného sirupu
- 4 lyžice nesoleného masla
- Štipka soli
Postup:
- Začneme rúrou, ktorú predhrejeme na 180 stupňov. Pripravíme si aj vyšší pekáč, do ktorého dáme papier na pečenie.
- V strednej miske zmiešame múku, jedlú sódu, soľ a prášok do pečiva.
- Do inej misky dáme maslo s cukrom a našľaháme pomocou ručného mixéra.
- Pridáme banány, ktoré si vidličkou roztlačíme na tanieri alebo v malej miske, citrónovú šťavu, vanilkový extrakt, vajcia a dôkladne rozmiešame.
- Pri nízkych otáčkach vmiešame zmes múky a miešame, až je cesto hladké. Takto pripravené cesto nalejeme do pekáča, uhladíme a dáme piecť na 35 minút.
- Medzitým si pripravíme omáčku. Smotanu na šľahanie, hnedý cukor, kukuričný sirup, maslo i soľ privedieme do varu pri strednej teplote a za stáleho šľahania necháme variť, až kým sa všetok cukor úplne nerozpustí.
- Stiahneme teplotu a pri miernom vare necháme omáčku zhustnúť. Nezabúdame pravidelne miešať. Zahustenie trvá asi 15 minút.
- Omáčka by mala svojou konzistenciou pripomínať javorový sirup, pričom keď začne chladnúť, zhustne ešte viac.
- Zložíme z platne, necháme chvíľu odstáť a vyberieme upečenú buchtu z rúry, ktorú necháme 30 minút odpočívať.
- Potom ju nakrájame na kúsky (9 štvorcov alebo 12 obdĺžnikov) a na tanieri vždy každý kúsok zalejeme omáčkou. Ozdobíme pekanovými orechmi a nakrájanými banánmi.
- Kto chce, môže ešte pridať trochu javorového sirupu alebo čokoládový topping.