Karbonátky z kapra so sladkou cibuľou

Karbonátky z kapra so sladkou cibuľou

Luxusné rybie fašírky v poľskom štýle s cibuľou pripravované v lahodnej omáčke z čerešňového džemu premenia aj tých najväčších odporcov kapra na jeho fanúšikov. Presvedčte sa sami!

Ingrediencie

  • 1 kapor (1,5 kg) vypitvaný, bez hlavy, bez plutiev; alebo 2 filety
  • olej na vyprážanie (napr. repkový)
  • 2 veľké cibule
  • 2 lyžice čerešňového džemu
  • 3 polievkové lyžice jablčného octu
  • 1 lyžička medu
  • ½ zväzku (20 g) čerstvého tymiánu, kôpru alebo listov petržlenovej vňate
  • 1 citrón
  • 1 vajce (môžete nahradiť 1 lyžicou mletého ľanového semienka zmiešaným s 3 lyžicami vody)
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • 1 lyžička mletého muškátového orieška
  • 2-3 lyžice strúhanky
  • 1 šálka varených pšenov (to je zhruba ⅓ šálky suchých, surových pšenov)
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Pokiaľ máte celého vypitvaného kapra, tak ho zbavte šupín a odrežte hlavu, chvost a plutvy.
  2. Rozdeľte na filety.
  3. Ak cítite nejaké kosti, odstráňte ich.
  4. Filety pečte v predhriatej rúre pri 180 °C asi 35–45 minút.
  5. Presný čas bude závisieť od hrúbky filetu, takže stojí za to vyskúšať, či je kapor hotový tým, že doň pichnete vidličkou.
  6. Nechajte vychladnúť a dvakrát pomeľte v mlynčeku na mäso.
  7. Prípadne filety nasekajte najemno nožom alebo použite kuchynský robot.
  8. Nakrájajte cibuľu na prúžky julienne alebo na polmesiačiky.
  9. Dajte panvicu na sporák, nalejte do nej lyžicu alebo dve oleje, pridajte cibuľu a restujte, kým nie je ľahko zlatistá.
  10. Pridajte dve polievkové lyžice čerešňového džemu, tri polievkové lyžice jablčného octu a jednu polievkovú lyžicu medu.
  11. Dochuťte výdatnou štipkou soli a nasekaným čerstvým tymiánom.
  12. Citrónovú kôru postrúhajte a spolu s citrónovou šťavou pridajte do panvice.
  13. Dajte bokom alebo udržujte na veľmi nízkom ohni.
  14. Vráťte sa k mletému kaprovi.
  15. Rozklepnite jedno vajce (alebo pre bezmliečnu verziu zmiešajte jednu lyžicu mletého ľanového semienka s tromi lyžicami vody) a pridajte ich do kaprí hmoty.
  16. Do hmoty pridajte 2-3 lyžice strúhanky a uvarené pšeno.
  17. Bohato ochuťte čerstvo mletým čiernym korením, muškátovým orieškom a nasekaným čerstvým tymiánom.
  18. Všetko dobre premiešajte stierkou alebo lyžicou.
  19. Rukami tvorte placky o veľkosti zhruba tenisovej loptičky.
  20. Obaľte ich strúhankou.
  21. Vymažte na výdatnom množstve oleja z oboch strán dozlatista (z každej strany asi 5 minút).
  22. Podávajte s cibuľovou omáčkou a ozdobte vetvičkami čerstvého tymiánu.
Karbonátky z rýb v poľskom štýle s cibuľou pripravované v lahodnej omáčke z čerešňového džemu servírované na tanierikoch.
www.polonist.com

Ochutnajte aj aspoň jeden z našich receptov na rybí šalát a pochutnajte si ako nikdy!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.