Luxusné rybie fašírky v poľskom štýle s cibuľou pripravované v lahodnej omáčke z čerešňového džemu premenia aj tých najväčších odporcov kapra na jeho fanúšikov. Presvedčte sa sami!
Ingrediencie
- 1 kapor (1,5 kg) vypitvaný, bez hlavy, bez plutiev; alebo 2 filety
- olej na vyprážanie (napr. repkový)
- 2 veľké cibule
- 2 lyžice čerešňového džemu
- 3 polievkové lyžice jablčného octu
- 1 lyžička medu
- ½ zväzku (20 g) čerstvého tymiánu, kôpru alebo listov petržlenovej vňate
- 1 citrón
- 1 vajce (môžete nahradiť 1 lyžicou mletého ľanového semienka zmiešaným s 3 lyžicami vody)
- 1 lyžička sušenej majoránky
- 1 lyžička mletého muškátového orieška
- 2-3 lyžice strúhanky
- 1 šálka varených pšenov (to je zhruba ⅓ šálky suchých, surových pšenov)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup
- Pokiaľ máte celého vypitvaného kapra, tak ho zbavte šupín a odrežte hlavu, chvost a plutvy.
- Rozdeľte na filety.
- Ak cítite nejaké kosti, odstráňte ich.
- Filety pečte v predhriatej rúre pri 180 °C asi 35–45 minút.
- Presný čas bude závisieť od hrúbky filetu, takže stojí za to vyskúšať, či je kapor hotový tým, že doň pichnete vidličkou.
- Nechajte vychladnúť a dvakrát pomeľte v mlynčeku na mäso.
- Prípadne filety nasekajte najemno nožom alebo použite kuchynský robot.
- Nakrájajte cibuľu na prúžky julienne alebo na polmesiačiky.
- Dajte panvicu na sporák, nalejte do nej lyžicu alebo dve oleje, pridajte cibuľu a restujte, kým nie je ľahko zlatistá.
- Pridajte dve polievkové lyžice čerešňového džemu, tri polievkové lyžice jablčného octu a jednu polievkovú lyžicu medu.
- Dochuťte výdatnou štipkou soli a nasekaným čerstvým tymiánom.
- Citrónovú kôru postrúhajte a spolu s citrónovou šťavou pridajte do panvice.
- Dajte bokom alebo udržujte na veľmi nízkom ohni.
- Vráťte sa k mletému kaprovi.
- Rozklepnite jedno vajce (alebo pre bezmliečnu verziu zmiešajte jednu lyžicu mletého ľanového semienka s tromi lyžicami vody) a pridajte ich do kaprí hmoty.
- Do hmoty pridajte 2-3 lyžice strúhanky a uvarené pšeno.
- Bohato ochuťte čerstvo mletým čiernym korením, muškátovým orieškom a nasekaným čerstvým tymiánom.
- Všetko dobre premiešajte stierkou alebo lyžicou.
- Rukami tvorte placky o veľkosti zhruba tenisovej loptičky.
- Obaľte ich strúhankou.
- Vymažte na výdatnom množstve oleja z oboch strán dozlatista (z každej strany asi 5 minút).
- Podávajte s cibuľovou omáčkou a ozdobte vetvičkami čerstvého tymiánu.
Ochutnajte aj aspoň jeden z našich receptov na rybí šalát a pochutnajte si ako nikdy!