Tento krémový karfiolový gratin so zemiakmi patrí medzi prílohy, ktorých nebudete mať nikdy dosť! Navyše je neuveriteľne ľahký na prípravu.
INGREDIENCIA
- 700 g karfiolu, nakrájaného na malé ružičky
- 500 g zemiakov, olúpaných a nakrájaných na kocky
- 4 lyžice masla rozdelené
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 a ½ šálky teplého mlieka
- ½ šálky strúhaného syra Gruyere
- ¼ šálky strúhaného parmezánu
- ¼ lyžičky strúhaného muškátového orieška
- ⅓ šálky Panko strúhanky
- 1 a ¼ lyžičky soli
- korenie podľa chuti
POSTUP
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Priveďte do varu vodu vo veľkom hrnci.
- Pridajte 1 lyžičku soli, ružičky karfiolu a zemiakov a varte na strednom plameni 7 minút.
- Sceďte.
- V strednom hrnci na strednom plameni rozpustite 2 lyžice masla, pridajte múku a premiešajte.
- Za stáleho miešania pridajte teplé mlieko a miešajte, kým omáčka nezhustne.
- Odstráňte hrniec z ohňa.
- Pridajte zvyšné ¼ lyžičky soli, korenie, ¼ šálky syra Gruyere, parmezán a muškátový oriešok.
- Ochutnajte av prípade potreby dosoľte.
- Preneste karfiol a zemiaky do zapekacej misy s rozmermi 20 x 28 cm.
- Zalejte omáčkou a opatrne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Posypte Panko strúhankou a zvyšnou ¼ šálkou Gruyere a pokvapkajte 2 lyžicami rozpusteného masla.
- Pečte 25 až 30 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Zapnite funkciu gril a pečte 2–3 minúty, kým nie je vršok gratinovanej zmesi zlatisto hnedý.
- Ihneď podávajte.