Zapečená zelenina s luxusným syrom gruyere jednoducho nemôže chutiť zle! Vyskúšajte nasledujúci recept a uvidíte, že si pochutí celá rodina.
Čo budete potrebovať
- 800 g karfiolu
- 350 g varených zemiakov
- 200 g strúhaného syra gruyere
- 150 g smotany na šľahanie
- 4 paradajky
- maslo
- soľ
- paprika
- čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
Postup
- Predhrejte rúru na 170 °C.
- Karfiol umyte, rozdeľte na väčšie kúsky, odrežte stopku a blanšírujte 4 minúty vo vriacej osolenej vode.
- Vyberte, opláchnite studenou vodou a dobre sceďte.
- Zemiaky olúpte a nakrájajte na stredné plátky.
- Zapekaciu misu vymažte 3 lyžičkami masla.
- Plátky zemiakov navrstvite okolo vonkajšieho okraja zapekacej misy.
- Paradajky nakrájajte na štvrtiny, odstráňte stonky, potom paradajky položte tak, aby prekrývali zemiaky, a vytvorte druhý rad.
- Stred zapekacej misky naplňte karfiolom.
- Bohato dochuťte soľou a korením.
- Zmiešajte smotanu s nastrúhaným gruyère, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom a nalejte na zeleninu.
- Pečte v rúre dozlatista asi 30 minút.
Vyskúšajte aj naše luxusné recepty na zapekané zemiaky s mletým mäsom na 4 rôzne spôsoby. Pochutnáte si!