Existuje niečo lepšie ako rozpečený syr? Nemyslím si! Vyskúšajte tento luxusný zapečený pokrm zo zemiakov, karfiolu, jarnej cibuľky, parmezánu a čedaru, ktorý si hravo zvládne pripraviť aj úplne začiatočník.
Čo budete potrebovať
- 1 veľký karfiol (asi 1,3–1,4 kg), nakrájaný na malé ružičky
- 4 jarné cibuľky, nakrájané na plátky
- 70 g masla
- 1 cibuľa, nakrájaná nahrubo
- 70 g hladkej múky
- 1 lyžička mletej horčice
- 750 ml mlieka
- 150 ml zeleninového vývaru
- 150 g zrelého čedaru, strúhaného, plus 2 polievkové lyžice navyše na posypanie
- 25g parmezánu, jemne nastrúhaného
- 4 lyžice smotany na varenie
- 2 lyžice jemne nasekanej čerstvej plocholistej petržlenovej vňate, plus navyše na ozdobu (voliteľne)
- ¼ lyžičky mletého bieleho korenia
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Na topping:
- 900 g zemiakov, olúpaných
- 1 lyžica rastlinného oleja
Postup
- Priveďte do varu vodu vo veľkom hrnci.
- Pridajte karfiol a prikryte pokrievkou.
- Keď sa voda vráti do varu, varte len 2 minúty.
- Dobre sceďte a nechajte v sitku dôkladne vyschnúť v pare.
- Biele časti jarnej cibuľky dajte do hrnca.
- Pridajte maslo a cibuľu a akonáhle sa maslo rozpustí, priklopte pokrievkou a za občasného miešania varte do zmäknutia.
- Vmiešajte múku s mletou horčicou a postupne vmiešajte všetko mlieko a vývar.
- Varte na miernom ohni, kým zmes nezačne bublať a nezhustne.
- Zložte z platne a vmiešajte oba syry.
- Nechajte ich rozpustiť.
- Pridajte smotanu, petržlenovú vňať, biele korenie a ½ lyžičky soli.
- Omáčku zmiešajte vo veľkom pekáči s karfiolom.
- Pridajte aj zelené časti jarnej cibuľky.
- Priveďte do varu vodu vo veľkom hrnci a pridajte celé zemiaky.
- Varte 15 minút, alebo pokiaľ nie sú takmer uvarené.
- Nechajte odkvapkať a až vychladnú, nakrájajte ich na kolieska s hrúbkou 5 mm.
- Na karfiolovú zmes navrstvite zemiaky.
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia a potrite zemiaky olejom.
- Vršok osoľte a okoreňte a potom pečte 30–40 minút, alebo kým zemiaky nezezlátnu a omáčka pod ním nebude bublať.
- Predhrejte rúru na funkciu gril a navrch zemiakov nasypte extra čedar.
- Nechajte v rúre, kým sa syr nerozpustí a vrch krásne nezezlátne.
- Ak chcete, ozdobte petržlenovou vňaťou a ihneď podávajte.