Každý má svoju obľúbenú, hriešnu prílohu. Tá naša je gratinovaný karfiol so syrom. Je jednoduchý na prípravu, maslo a smotana karfiolu dodávajú bohatosť, zatiaľ čo parmezán zase luxusnú slanú syrovosť.
INGREDIENCIA
- 1 a ½ veľkej hlavy karfiolu
- 6 polievkových lyžíc masla plus niečo navyše
- ½ šálky vysokopercentnej smotany
- 3 strúčiky cesnaku, lisované
- 2 šálky nastrúhaného čedaru
- 1 šálka čerstvo nastrúhaného parmezánu
- 1 lyžica lístkov čerstvého tymiánu
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
POSTUP
- Predhrejte rúru na 200º.
- Vo veľkom hrnci s osolenou vriacou vodou varte karfiol do mäkka, 8 minút.
- Dobre sceďte.
- Veľký pekáč vymažte maslom.
- Pridajte polovicu karfiolu a zalejte polovicou smotany.
- Potrite polovicou masla, posypt polovicou cesnaku, čedaru, parmezánu a tymiánu.
- Opakujte so zvyšnými prísadami a dochuťte soľou a korením.
- Pečte, kým sa syr neroztečie a nezozlátne, 30 minút.
- Nechajte 5 minút vychladnúť a potom podávajte.
Nezabudnite sa pozrieť aj na naše ďalšie skvelé mozzarellové recepty . Ochutnajte cestoviny, alebo napríklad toasty s týmto výborným syrom a už nebudete chcieť inak!