Krásne jemná, smotanová polievka, ideálna na zahriatie.
Na ozvláštnenie môžete nakoniec pridať pár najemno natrhaných ružičiek karfiolu pečených v rúre.
INGREDIENCIA
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 cibule – olúpané a nakrájané
- 1 ks karfiolu, natrhaný na ružičky a nasekaný na väčšie kúsky
- 1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- 150 g nastrúhaného syra čedar
- soľ
- sušený cesnak
- korenie
- muškátový oriešok
POSTUP
- Vo väčšej panvici rozohrejte olej a nechajte na ňom speniť cibule
- Pridajte karfiol, poprášte soľou a sušeným cesnakom a krátko orestujte
- Zalejte vývarom, priveďte do varu a varte 20 minút
- Odstavte zo sporáka a rozmixujte polievku tyčovým mixérom
- Polievku zasypte strúhaným syrom a zalejte smotanou
- Prehrejte na miernom plameni pokiaľ sa syr nerozpustí
- Dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom
- Servírujte posypané pažítkou