Ide síce o vegánsky recept, ale podľa chuti to rozhodne nie je poznať. Pokrm je veľmi sýty, krémový a má vynikajúcu pikantnú chuť. Samozrejme, že väčšina ľudí hľadá skôr recepty na vyprážaný karfiol , ale nie je na škodu, skúsiť to niekedy inak.
Ingrediencie:
- 1 stredne veľký karfiol (cca 900 g)
- 2 šalotky, olúpané a nakrájané na štvrtky
- 4 neolúpané strúčiky cesnaku
- 4 hrnčeky zeleninového vývaru
- Listy z 5 vetvička čerstvého tymiánu
- ½ polievkové lyžice biele miso pasty
- ½ lyžičky dijonskej horčice
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- Morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 200 stupňov.
- Karfiol očistíme, nakrájame na kúsky, rozprestrieme na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a jemne osolíme aj okoreníme.
- Šalotku s cesnakom dáme na alobal, kvapneme na ne trochu olivového oleja, osolíme, zabalíme a položíme na plech ku karfiolu.
- Vložíme do rúry a pečieme zhruba 30 až 35 minút, prípadne pokiaľ nezačne karfiol po okrajoch hnednúť.
- Upečené odložíme zatiaľ bokom a pustíme sa do prípravy polievky.
- Vo veľkom hrnci privedieme k miernemu varu zeleninový vývar, pridáme opečený karfiol, šalotku, cesnak, ktorý ošúpeme, tymian a necháme pod pokrievkou dusiť asi 15 minút.
- Odstavíme, počkáme chvíľku, aby polievka trochu vychladla, a prelejeme ju do mixéra.
- Pridáme miso pastu, horčicu, olivový olej a citrónovou šťavou.
- Rozmixujeme na hladkú kašu, a ešte podľa potreby dosolíme alebo dáme viac citrónovej šťavy.
- Servírujeme ešte teplé a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Tip: Kto chce, môže si k týmto plackám pripraviť tzatziki alebo napríklad cesnakový dip. Na ozdobu je možné použiť vetvku čerstvého kôpru.