Kombináciu karfiolu, sladkej mrkvy, kokosového mlieka a výrazného korenia si jednoducho zamilujete! Polievka je výdatná, exotická a príjemne pikantná.
Ingrediencie
- 1 karfiol nakrájaný na ružičky
- 4 šálky olúpané a na kocky nakrájané mrkvy
- 1 stredne sladký zemiakov
- 1 cibuľa nakrájaná na kocky
- 1 strúčik cesnaku, drvený
- 1 malý kúsok zázvoru, drvený
- 1 čerstvá červená chilli parička, bez semienok, nasekaná
- 1 lyžica kokosového oleja
- 440 ml kokosového mlieka
- 3 šálky vody
- 1/2 zväzku koriandra, nasekaného
- 1 lyžica indického kari korenia
- 2 čajové lyžičky kurkumy
- 1/2 čajovej lyžičky škorice
- 2 – 3 čajové lyžičky soli
- šťava z 1 pomaranča
- mleté čierne korenie podľa chuti
- 1/3 šálky mandľových vločiek
Postup
- Karfiol rozdeľte na ružičky a nakrájajte na štvrtiny.
- Mrkva a sladký zemiak olúpte a nakrájajte na tenké plátky alebo na kocky.
- Olúpte cibuľu, cesnak a zázvor a nakrájajte na malé kocky.
- Odstráňte stopku a semienka chilli papričky a jemne pokrájajte.
- Koriander nahrubo nasekajte.
- Na sporáku zahrejte kokosový olej vo veľkej panvici.
- Pridajte cibuľu, cesnak, zázvor a chilli a restujte 2 minúty.
- Potom pridajte mrkvu, karfiol a zemiaky a varte 5 minút.
- Primiešajte koriander, korenie a 2 čajové lyžičky soli.
- Zalejte vodou, priveďte do varu, potom znížte teplotu a nechajte 30 minút variť.
- Medzitým opečte mandľové vločky na panvici do zlatista.
- Po uvarení polievky zložte panvicu zo sporáka.
- Jemne premixujte pomocou ponorného mixéra.
- Vmiešajte kokosové mlieko a pomarančovú šťavu.
- Znovu krátko priveďte do varu.
- Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Polievku preložte do misiek a ozdobte mandľovými lupienkami a lístkami koriandra.