Táto krémová, vegánska polievka z karfiolu a zemiakov s hráškom je sýta, výdatná a plná živín a chuti. Recept je navyše bez lepku, oleja, cukru as nízkym obsahom tuku.
INGREDIENCIA
- 2 šálky nakrájané biele cibule
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1,5 šálky nakrájaného řapíkatého zeleru
- 1 vrchovatá šálka olúpanej a nakrájanej mrkvy
- 1/2 lyžičky sušenej petržlenovej vňate
- ½ lyžičky sušeného tymiánu
- 2 šálky nakrájaného karfiolu
- 2 vrchovaté šálky olúpaných zemiakov nakrájaných na kocky
- 4,5 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálka zeleného hrášku, čerstvého alebo mrazeného
- trocha čerstvej citrónovej šťavy (voliteľne)
- soľ a korenie na dochutenie
POSTUP
- Pridajte cibuľu, cesnak, mrkvu a stopkový zeler do polievkového hrnca s 1/4 šálky zeleninového vývaru a štipkou soli a korenia.
- Varte na strednom plameni, kým zelenina nezačne mäknúť a voňať, asi 6 minút.
- Vmiešajte sušené bylinky a ešte pár minút povarte.
- Pridajte zemiaky, karfiol a vývar a zľahka varte 15 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Asi polovicu polievky opatrne naberte do mixéra a rozmixujte dohladka.
- Nalejte späť do hrnca so zvyšnou, nerozmixovanou polievkou.
- Vmiešajte zelený hrášok, pokvapkajte čerstvou citrónovou šťavou a prípadne dochuťte soľou a čiernym korením.
- Podávajte ihneď alebo uchovávajte v uzavretej nádobe v chladničke po dobu až 5 dní.
Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových sporákov . Kto vyhral v našom porovnaní?